2020 beklentilerini revize etti: TÜPRAŞ üretime ara verecek mi?

2020 beklentilerini revize etti: TÜPRAŞ üretime ara verecek mi?
TÜPRAŞ, koronavirüs salgını dolayısıyla başta jet yakıtı olmak üzere benzin ve motorin talebinin sert biçimde düşmesi nedeniyle bir rafinerisinde üretime ara verebilir...

Türkiye Petrol Rafinerileri (TÜPRAŞ) koronavirüs etkisi ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2020 beklentilerini aşağı revize etti. TÜPRAŞ, koronavirüs salgınının akaryakıt ürün talebi ve marjları üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler ve Brent petrol fiyatında yaşanan düşüş nedeniyle 2020 beklentilerinde revizyona gittiğini duyurdu.

Şirket KAP'a yaptığı açıklamaya göre:

- Üretim beklentisini yaklaşık 28 milyon tondan yaklaşık 24 milyon tona,

- Satış beklentisini yaklaşık 29 milyon tondan yaklaşık 25 milyon tona,

- Kapasite kullanımı beklentisini yüzde 95–100 aralığından yüzde 80–85 aralığına,

- TÜPRAŞ net rafineri marjı beklentisini 4.5–5.5$/v seviyesinden 3.0–4.0$/v seviyesine,

- Akdeniz kompleks marjı beklentisini 1.5–2.5$/v seviyesinden 1.0–2.0$/v seviyesine,

Rafinaj yatırımları beklentisini yaklaşık 200 milyon dolardan yaklaşık 125 milyon dolara revize etti.

Şirket bu beklentilerini, Covid-19 salgınının ham petrol ve akaryakıt ürünleri talebi üzerindeki etkilerinin hazirandan itibaren azalmaya başlayacağı ve ağustostan itibaren ekonomik aktivitenin normale döneceğini varsayarak yaptı.

TÜPRAŞ ÜRETİME ARA VEREBİLİR İDDİASI

Öte yandan, Ankara’da enerji koridorlarında, TÜPRAŞ’ın koronavirüs salgını sonrasında akaryakıt sektöründe oluşan daralma odaklı yeni duruma uygun olarak önemli bir üretim hamlesi yapabileceği konuşuluyor. Kulislere göre TÜPRAŞ, salgın dolayısıyla başta jet yakıtı olmak üzere benzin ve motorin talebinin sert biçimde düşmesi nedeniyle bir rafinerisinde üretime ara verebilir.

habertürk.com'da yer alan habere göre, TÜPRAŞ yönetiminin bu yönde bir karar alması durumunda, İzmir-Aliağa’daki rafinerinin üretime ara vermesi yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor.

Koronavirüs salgını, tüm dünyada akaryakıt tüketimini bugüne dek görülmemiş ölçüde azalttı. Salgın öncesinde her gün binlerce insanı, dünyanın bir ucundan diğer ucuna taşıyan yüzlerce uçak seferlerine ara verdi. Diğer bir deyişle uçak filoları yere bağlandı. Jet yakıtı talebi ve tüketimi, yurt içinde ve dışında hızla düştü, satışlar durdu.

Gerek toplu taşıma yoluyla gerekse de bireysel düzeyde insan hareketinin azalması, yerel veya uluslar arası alanda ticaretin eskisine oranla yavaşlaması motorin ve benzin satışlarını da etkiledi. Türkiye’de, akaryakıt satışlarının salgın öncesine göre yüzde 50’nin üzerinde azaldığı belirtiliyor.

ÜRETİM AŞAMALARI

Rafineriler, bu yeni duruma göre üretimlerini ayarlıyor. Teknolojisi uygun olan bazı rafineriler, jet yakıtı üretimini motorine kaydırdı. Bazıları, motorin ve benzinin yanı sıra (teknolojisi elvermediği için) zorunlu olarak jet yakıtı üretiyor. Söz konusu ürünlere (özellikle de jet yakıtına) üretim düzeyine koşut olarak talep olmayınca stoklar büyüdü. Jet yakıtında ciddi miktarda stok oluştuğu ifade ediliyor.

TÜPRAŞ REVİZE ETTİ

TÜPRAŞ, bu gelişme üzerine ilk hamleyi yaptı; 2020 yılına ilişkin beklentilerini revize etti. Şirket, 2020 yılı için öngördüğü üretim beklentisini yaklaşık 28 milyon tondan, 24 milyon tona, satış beklentisini de yaklaşık 29 milyon tondan 25 milyon tona düşürdü. TÜPRAŞ’ın 2020 yılı kapasite kullanımı beklentisi de yüzde 95–100 aralığından yüzde 80–85 aralığına çekildi.

ÜRETİME ARA VERİR Mİ?

Ankara’da enerji kulislerinde, TÜPRAŞ’ın yeni bir adım daha atabileceği konuşuluyor. TÜPRAŞ’ın, başta jet yakıtı olmak üzere benzin ve motorin talebinin sert biçimde düşmesi nedeniyle bir rafinerisinde üretime ara verme olasılığına işaret ediliyor. Bu konunun bir seçenek olarak öne çıktığı, henüz düşünce aşamasında olduğu belirtiliyor. TÜPRAŞ yönetiminin bu yönde bir karar alması durumunda, İzmir-Aliağa’daki rafinerinin üretime ara vermesin yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor.

TÜPRAŞ’ın, İzmir’in yanı sıra İzmit, Kırıkkale ve Batman’da rafineleri bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar