ABD, Çinli yüz tanıma şirketlerini kara listeye aldı
ABD Ticaret Bakanlığı, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan hakları ihlallerine karıştığını iddia ettiği 28 Çinli şirket ve kuruluşu kara listeye aldı.
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kapsamında uygulanan yaptırımlara bir yenisi daha eklendi. ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde hak ihlallerine karıştığını iddia ettiği 28 Çinli şirket ve kuruluşun kara listeye alındığını duyurdu. İnsan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle, kara listeye alınan bu kuruluşların arasında sekiz teknoloji şirketinin yanısıra, bazı devlet güvenlik ofisleri de bulunuyor.
Washington, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman azınlığa yapılan 'kötü muamelede' rol aldıkları gerekçesiyle aralarında devlet kurumlarının da da bulunduğu 28 işletmeyi kara listeye alarak, ABD ile ticaretlerine sınırlama getirdi.
Listedeki kuruluş ve şirketler, ABD'li şirketlerden satın alacakları mallar Washington'ın iznine tabi olacak.
Listedeki kuruluşlar arasında gözetleme teçhizatları üzerine çalışan teknoloji şirketleri de bulunuyor.
Kara listeye alınan ve yapay zeka ile yüz/ses tanıma temelli güvenlik teknolojileri sistemleri geliştiren söz konusu teknoloji şirketler şunlar: Dahua Technology, Hikvision, iFlytek, Megvii Technology, SenseTime Group, Xiamen Meiya Pico Information, Yitu Technologies, Yixin Technology.
Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında bu kuruluşların "insan hakları ihlalleri ve kötü muameleye dahil olduğu, Çin'in baskı politikasına, toplu keyfi tutuklamalara ve Uygurlara, Kazaklara ve diğer Müslüman azınlık gruplarına yönelik yüksek teknoloji gözetleme işlemlerinde rol aldığı" belirtildi.
Kara listeye alınan işletmeler arasında Sincan eyaletinin "Kamu Güvenliği Ofisi" de dahil 20 devlet kurumu bulunuyor.
Hikvision, Dahua Technology and Megvii Teknoloji şirketleri de listeye alınan 8 ticari kuruluş arasında. Bunlar, özellikle yüz tanıma teknolojilerinde özelleşen şirketler.
Hikvision, dünyanın en büyük gözetleme teçhizatları üreticileri arasında yer alıyor.
İnsan hakları örgütleri Pekin'in Müslüman Uygur Türkleri'ni "toplama kamplarında" sert şekilde cezalandırdığını söylüyor. Çin ise bu kampların "radikal düşüncelerle mücadele için kurulmuş eğitim kampları" olduğunu iddia ediyor.
ABD ve Çin arasında bir süredir "ticaret savaşı" gerginliği yaşanıyor. Bu, ABD'nin Çinli şirketlere yönelik ilk ticaret sınırlaması değil.
Trump yönetimii mayıs ayında da Çinli telekomünikasyon devi Huawei'yi ulusal güvenlik gerekçeleriyle kara listeye almıştı. Çin'in konuyla ilgili olarak Washington'a gönderdiği heyetin bu hafta ABD'li yetkililerle görüşmesi bekleniyor.