Albayrak'a sudan ucuz iki şeker fabrikası
Birlikte ihaleye çıkarılan Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarının Albayrak Turizm'e satışı onaylandı. 706 milyon TL değerinde iki fabrika 287 milyon TL'ye Albayrak'a gitti.
Özelleştirilme süreçleri kamuoyunda tepkilere yol açan şeker fabrikalarının satış işlemleri resmen tamamlandı. Ancak tepkiler sona ermiş değil...
Özelleştirmelerin ilk gündeme geldiği dönemde hem işçilerin hem de çiftçilerin mağdur olacağına dair Şeker-İş Sendikası da tepki göstermiş, Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök yaptığı açıklamada, "Bu kayıp, toplumsal hayatın barışı, kamu refahının devamlılığı açısından yıkım yaratan nedenlerden biri olarak ileriki dönemlerde kendisini hissettirecektir" demişti.
Özelleştirmelerle ilgili son can alıcı iddia da satışların ederinin altına gerçekleştirilmesine yönelik oldu.
SATIŞ ONAYLANDI AMA GERÇEK BEDEL ÇOK DAHA YÜKSEK
Sözcü’de yer alan haberde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) birleştirilerek ihaleye çıkarılan Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarının 287 milyon lira bedelle Albayrak Turizm ve Seyahat İnşaat Ticaret şirketine satışını onaylandığı ancak bu fabrikaların bedelinin bundan çok daha fazla olduğuna değinildi.
İKİ ŞEKER FABRİKASINI ALBAYRAK ALDI
Şeker-İş’in 2012 yılındaki ihale bedelleri üzerinden yaptığı hesaba göre, iki fabrika o günkü fiyatlara göre 419 milyon lira ucuza gitti. Şeker-İş, devletin zarara uğratıldığı gerekçesiyle bu satışın iptali için de mahkemeye başvuracak.
13 FABRİKANIN TAMAMI SATILDI
Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarının satışına ilişkin ÖYK onayı Resmi Gazetede yayımlandı.
Karara göre, Albayrak Turizm şirketinin 287 milyon liralık ödemeyi yapamaması halinde ya da diğer yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde, satış kararı iptal edilecek. İki fabrika yeniden kamuya ait Türkşeker’e geçecek.
Bu iki fabrikanın satışının onaylanmasıyla alıcı çıkmayan Kastamonu fabrikası dışında, satışa çıkarılan 14 fabrikadan 13’ünün satış işlemi resmen tamamlandı. Kamunun elinde henüz satışa çıkarılmayan 11 şeker fabrikası daha bulunuyor.
Şeker-İş satışların iptali için açtığı davaları kazanırsa, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu fabrikalar yeniden kamuya dönecek. Şeker-İş ihaleleri yapılan fabrikaların teklif edilen fiyatlar üzerinden satılması halinde devletin 500 milyon doların üzerinde yani 2.2 milyar lirayı aşan tutarda zarara uğrayacağı hesabını yapmıştı
ÖNCE TEK TEK SATIŞA ÇIKARILMIŞTI
Özelleştirme İdaresi, Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarını önce tek tek satışa çıkardı. Ancak, bulundukları illerin ekonomik gücüne büyük katkı sağlayan bu iki fabrikaya ihalelerde alıcı çıkmadı. ÖİB bunun üzerine iki fabrikayı bir paket halinde satışa çıkardı. Paket ihalede en yüksek teklif 287 milyon lirayla Albayrak şirketinden geldi.
ÖİB’in 2012 yılındaki özelleştirmeler sırasında hazırladığı ve fabrikaların kota değerleri üzerinden yaptığı hesaplamayı baz alarak bu fabrikaların arsalar hariç değerlerini belirleyen Şeker-İş, Erzurum fabrikası için 104 milyon, Elazığ fabrikası için de 53 milyon dolar fiyat belirledi.
Sendika, fabrikaların bu fiyatların altında satılması halinde devletin zarara uğratılmış olacağını kamuoyuna açıkladı. Şeker-İş’in hesabına göre, bugünkü kurlarla Erzurum fabrikası yaklaşık 468 milyon lira, Erzincan fabrikası da 238 milyon lira kota değerine sahipti.
Yani 706 milyon liralık değere sahip iki fabrika tek fabrika fiyatına satılmış oldu.
Ancak şeker üreticileri fabrikalara talip olmayınca, ihalede sadece 287 milyon liralık fiyat oluştu. Bu da bir tek küçük fabrikanın fiyatına hem küçük hem büyük iki fabrikanın satıldığını işaret ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)