Aykut Erdoğdu: Vatandaş artık enflasyonu kendi yaşadığı şartlarla ölçüyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklamasına göre enflasyon yıllık bazda 11,39 olurken, aylık 1,36 artış gösterdi.
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verisini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "TÜİK’in vatandaş nezdinde inandırıcılığı kalmayalı uzun süre oldu. Vatandaş artık enflasyonu kendi yaşadığı şartlar ile ölçüyor" dedi.
Erdoğdu, TÜİK’in enflasyon rakamlarının detaylarına bakıldığında, ulaştırma ile giyim ve ayakkabı gruplarının enflasyondaki yükselişin ana nedeni olduğunun görüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Talepteki zayıflığa rağmen fiyat artışlarını arkasındaki nedenin bu olduğu anlaşılıyor. Ulaştırma grubu enflasyonunun da benzer şekilde kurdaki yükseliş ve petrol fiyatlarındaki artış kaynaklı yükseldiği görülüyor."
Çekirdek enflasyonun da Nisan ayının tam tersi bir tablo çizdiğini, mayısta gıda ürünleri, enerji, altın, alkollü içkiler ve tütün hariç TÜFE-C endeksinin yüzde 10,32'ye yükseldiğini belirten Erdoğdu, "Bu da talepteki zayıflığa rağmen enerji ve gıda dışı mallarda maliyet kaynaklı yükselişler olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak Merkez Bankası’nın raporlarında ve açıklamalarında ifade ettiği gibi dezenflasyon sürecinin kolay olmayacağı anlaşılıyor. Son yayımlanan Finansal İstikrar Raporu’nda belirtilenin aksine TL’deki değer kaybı ve emtia fiyatlarındaki yükselişler enflasyonda arz yönlü bir baskı yaratacak" diye konuştu.
PİYASADAKİ PARANIN ÜÇTE BİRİ YENİ BASILMIŞ PARA
İnsanların evlerine kapandığı günlerde özellikle gıdada bir talep patlaması yaşandığına dikkat çeken Erdoğdu, Türkiye’nin son günlerde şimdiye kadar görülmemiş miktarda piyasaya para enjekte edildiğine işaret ederek, şunları ekledi:
"Ülkede hiçbir dönemde yaşamadığı kadar yeni para basımına tanık oluyoruz. Piyasada dolaşan paranın neredeyse üçte biri yeni basılmış para. İlk defa bu kadar kısa bir sürede bu kadar yüklü bir para basımı gerçekleşiyor. Belli ki bu yaz bu şekilde geçecek. Bu kadar hızlı artıştan tedirgin olmak lazım. Bu, daha yukarıda bir enflasyon ve daha yüksek bir kamu borç stoku demek. Merkez Bankası’nın bilanço genişlemesi ile talebi artıran kredi genişlemesi enflasyonu artırmaya devam edecek. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda uzun sürecek bir çift haneli enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya kalacağız."
İktidarın ekonomideki durgunluğu aşmak için olağanüstü düşük faiz uygulanması için bankalara baskı yaptığını bildiren Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:
"Ülke olarak finansal baskılama dönemindeyiz. Merkez Bankası’nın düşük faiz politikası devam ederse mevduatlar; döviz, konut gibi başka alternatiflere kayar. Bankalar da bu durumu bu şekilde sürdürürse zorlanacakları son derece açık. Bu kadar parasal genişleme-kredi genişlemesi hesaba katılırsa Covid-19 sonrası hiç parlak görünmüyor. Enflasyon resmi olarak yıllık bazda 11,3 iken TL'yi koruyacak faiz, banka mevduatında yıllık net yüzde 7. Bu sürdürülemez. Sürdürülmeye kalkarlarsa slumpflasyon yani sürünme hali devam eder."