Babacan: Temeli çürük binada tadilat yapıyorlar, duvar boyasının rengini değiştiriyorlar

Babacan: Temeli çürük binada tadilat yapıyorlar, duvar boyasının rengini değiştiriyorlar
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iktidara yönelik eleştirilerini sürdürdü, 'Bütçe açığına bakın, bıraktığım yılın 10 misli. Bütçe açığını düşürmeye dönük bir gayret de yok' dedi.

ARTI GERÇEK - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, FOX TV’de yayınlanan "İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat" programına konuk oldu.

Ali Babacan, "Pandemiden önce ülkenin kaynakları tüketildi; hükümet esnafa destek olarak borç verdi. Küçük işletmeler perişan olmuş durumda. Esnafın mecburi giderleri, elektrik, muhtasar, sigorta gibi en azından devlete karşı yükümlülüklerinin ciddi bir süre ötelenmesi lazım" dedi.

Babacan'ın konuşmasındaki bazı satır başları şöyle:

- Merkez Bankası’nın para basması morfin gibidir. Acıyı o anda keser ama alışkanlık haline gelebilir.

Faturayı bir-iki kişiye kesip, ekonomik krizin sorumluluğundan kurtulamazlar. Krizin sorumlusu hükümettir, en başında kimin olduğu bellidir. Ekonomide yanlış yapıldıysa, bizzat Cumhurbaşkanının talimatıyla yapılmıştır.

- Hukukla ilgili samimi ise, Cumhurbaşkanı hemen yargıya diyecek ki; "Hakimler, savcılar bizden size artık talimatlar gitmeyecek. Kararları hukuka ve vicdanınıza göre alın. Hükümet kontrol ettiği kanallara "Artık tamam size karışmıyoruz. Bizi eleştirebilirsiniz" deseler, yarın memleketin havası değişir ama yapamazlar. Lafla olmaz bu iş. Taahhüt edeceksiniz ve somut adımlar atacaksınız. Yoksa yıllardır kandırılan vatandaş neden inansın?

- Vatandaş diyor ki, "Ben sadece oy verdim, ben bir şey yapmadım ki..." Sizin hatalarınızın bedelini neden vatandaş acı reçeteyle ödesin? Kötü yönetim neticesinde ülke bu duruma düştü. Sizin kötü yönetiminizin bedelini neden vatandaş ödesin?

- Ekonomik sorunları çözmenin temelinde adalet, özgürlükler, demokrasi vardır. Temeli çürük binada tadilat yapıyorlar. Duvarın boyasının rengini değiştiriyorlar.

- Bu işlerin asıl sorumlusu bir kişi var. "Merkez Bankası Başkanı'nı attım, akrabam da affını istedi affettim" Sorumluluk ne oldu? Buharlaştı mı?

- Bizim söylediklerimizden kopya çekiyorlar. Peki; STK’lar gerçekten dinlenecek mi? Eleştiriye açık bir döneme girecek miyiz? Rasyonal ekonomi politikası izlenecek mi? Yatırımcının tekrar güvenmesini sağlayacak adımlar atılacak mı?

- Hükümet Kanal İstanbul’a kafayı taktı. Neden? Çünkü çok büyük rant var. Kanal İstanbul’dan geri adım atmak bir samimiyet testidir. Bağımsız sivil toplum kuruluşlarını ve meslek örgütlerini toplayın, dinleyin. Bu inat niye?

- Bütçe açığına bakın; benim bıraktığım yılın 10 misli. Bütçe açığını düşürmeye dönük bir gayret de yok. İsraftan geri dönüş görüyor musunuz?

GEZİ DAVASINDA ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM, MÜDAHİL DE DEĞİLİM

Babacan, sosyal medya hesabından başlattığı "Korkma Türkiye" kampanyası paylaşımına yapılan "Gezi Parkı davacısı" olduğu hatırlatmalarına ilişkin, "Gezi davasında ben şikayetçi değilim, müdahil de değilim. Savcı o gün hükümetin mağdur olduğu düşüncesiyle hükümet üyelerini tek tek yazmış. Hukukçu arkadaşlarla oturup konuştuk. Çekilme de söz konusu olmuyormuş" dedi. 

Devlet mekanizması içinde bazı kimselerin kurumlar arasında gidip geldiğini söyleyen Babacan, "Sayın Cumhurbaşkanı diyecek ki; ‘Bakın, hakimler-savcılar artık bizden size talimat gitmiyor. Anayasayı önünüze koyun, vicdanınızı dinleyin ve kararınızı verin’ demesi lazım" dedi.

GÖRÜNMEDEN YETKİ KULLANAN İNSANLAR VAR

Sadece görünürde sorumluluk sahibi kişilerin olmadığını öne süren Babacan, "Görünmeden, yetki kullanan, etki kullanan bir sürü insan var. Bugünkü bakanlarımız için üzülüyorum aslında. Sorumluluk üstlerinde ancak kendi alanlarında etki, yetki kullanan insanlar var" diye konuştu. Bunun yıllardır böyle yürüdüğünü söyleyen Babacan, "Bunlar adını sanını toplumun bilmediği ancak ilgililerin bildiği insanlar" dedi.

Pusulaların gittiğini, telefonların açıldığını söyleyen Babacan, "Bu külliyeden gelen bir mesajdır havası oluşabiliyor" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat gitmediğinde dahi bu insanların, oluşan atmosfer sayesinde kişisel menfaat sağlayabildiğini söyleyen Babacan, "Devlet sistemi tamamen çökmüş durumda. 84 milyonluk bir ülkenin böyle bir zihniyetle yönetilmesi artık mümkün değil" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar