Bakan Mehmet Şimşek: Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonunun önümüzdeki süreçte kalıcı olarak düşüşe geçeceğini öne sürdü. Kirada yüzde 25 sınırının uzatılmayacağını açıkladı. Şimşek'in "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var" sözleri de dikkat çekti.
Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mayıs ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 75,45'e ulaştı. Enflasyon verilerinin ardından dikkatlerin çevrildiği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda 'en kötüsü'nün geride kaldığını savunarak, önümüzdeki aydan itibaren dezenflasyon sürecine girileceğini ifade etti.
Şimşek, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada ise enflasyonunun önümüzdeki süreçte kalıcı olarak düşüşe geçeceğini öne sürerek, sabırlı olunmasını istedi. Şimşek'in "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var" sözleri de dikkat çekti.
Bakan Şimşek'in açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:
BELİRLİ ALANLARDA BAŞARI ÇOK NET: Program gerçekten çalışıyor, belirli alanlarda başarı çok net. Bazı alanlar sabır, kararlılık gerektiriyor. Büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru evrildik. Büyük cari açık, erimiş rezervler geçmiş dönemin yansıması. Gelinen noktada net ihracatın büyümeye katkısı artı 1.6'ya döndü. İç talep hâlâ güçlü ama daha ılımlı hale gelecek. Aşırı ısınmadan, ılımlı bir patikaya geçiş var. Kaliteli ve dengeli bir büyüme var. Cari açık giderek daralıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açık 25 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5'in altına inecek.
NET REZERV ARTIYA GEÇTİ: Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla artıya geçti. Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı. Kısa vadeli kaynaklara sırtımızı dayamıyoruz. Merkez Bankası'na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu. (Kur korumalı mevduat) Hacim 70 milyar doların altına indi. Risk primi yüksek çünkü programın başındayız.
EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ KAYNAK GİRİŞİ VAR: Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Program beklenilenden daha iyi çalışıyor. Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık yabancı girişi var. Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10'lara gidiyor. Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorumk çok ciddi fon akışı olacak. Para piyasasındaki sıcak kaynağa sırtımızı dayayamayız. Bankalar uzun vadeli finansmalara da erişebiliyor.
DB BAŞKANI ZİYARETE GELECEK: Çok büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanı bizi ziyarete gelecek. Şu anda taahhüt veya taahhüte dönüşecek pozisyonları dikkate alırsanız 60 milyar doların üzerinde bir kaynağı önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye'ye kanalize edecekle, sırtımızı sıcak kaynağa dayamıyoruz.
ENFLASYON HEDEFLERİMİZLE UYUMLU GİDİYOR: Bugünkü gerçekleşmeler genel olarak bizim hedeflerimizle uyumlu gidiyor. Biz enflasyonun 70'li rakamlarla zirveyi bulacağını geçen sene kamuoyuyla paylaştık. Yıllık enflasyona baktığınız zaman eleştiri haklı. 'Bu program olmasaydı yıllık enflasyon nerede olurdu?' sorusu sorulmaz. Geçen seneki koşullara gidelim. Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı. İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem yılın ilk yarısında oldu ama enkazın temizlenip inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat maliyetleri ve işçilik ücretlerinde artış oldu. Kuru serbest bırakmak zorunda kaldık. Uzun bir süre kur tutulmuş. Kuru serbest bıraktık, o ciddi şekilde enflasyonist. Kur geçişkenliği hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek. Depremin ve seçim etkisiyle bütçe açığının yüzde 10'lara çıkma ihtimalinden bahsediliyordu. Bütçe açığı yüzde 5'e çekmek için vergileri artırdık. Bunlar enflasyonist.
('Enflasyonda zirve görüldü mü?' sorusu üzerine): 'Birinci yıl geçiş yılı, enflasyon yükselecek' dedik. Bugün gelinen noktada yüzde 75,4 yüksek bir enflasyon ama geçmiş 12 ayı yansıtıyor. Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3'ün altına inecek. Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız. Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum. Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığını çözmek zaman alacak. Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor. Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok, dünya ne yapıyorsa onu yapıyoruz. İthalat azalmaya devam edecek. Cari açıktaki iyileşme hedeften daha iyi gidiyor. Enerjide dışa bağlılığın azaltılması en kritik değişkendir. Enerjinin ithalattaki payı çok yüksek. Özellikle yenilenebilir enerji, dünyanın ve Türkiye'deki aktörlerin ilgisi çok büyük.
LİKİDİTEDE ALTERNATİFLERE BAKIYORUZ: Likidite konusunda gerekirse Hazine olarak destek olacağız, alternatiflere bakıyoruz, borçlanma sınırımız var. Yetkiler çerçevesinde durum değerlendirmesi yapıyoruz.
CARRY TRADE PİYASANIN BİR PARÇASI: Bizim ne örtük ne açık bir kur tahhüdümüz yoktur, olmayacaktır. Carry trade, piyasanın bir parçası, bu olacak. Program sonuç verdikçe vadelerin uzayacağını düşünüyorum. Ben risklerin azaldığı kanısındayım. Bizim tercihimiz küresel doğrudan yatırımlardır. Doğrudan yatırım istiyoruz, yatırımları artırmak zaman alır. Şu anda piyasa bizi sanki kredi notumuz 1,5 kademe daha yukarıdaymış gibi fiyatlıyor
KİRADA ZAM SINIRI UZATMASI İÇİN ÇALIŞMA YOK: Hiçbir şey yapmazsak düzenleme temmuzda ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok.
KAMUDA TASARRUF: Kamu ihale reformu yapacağız. İstisnaları önemli ölçüde azaltacak adımlar atacağız. Vergide adalet ve etkinlik önemli bir önceliğimiz.
ASGARİ GELİR VERGİSİ: Türkiye'deki kurumlar vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmı uzun yıllardır zarar beyan ediyorlar. 20 yıl boyunca zarar eden bir şirketi açık tutar mısınız? Yüksek teknoloji Teslavari firmalar istisna tabi. Ama normal geleneksel bir sektörden 5 yıl üst üste zarar etseniz devam eder misiniz? İstisna ve muafiyetlere bakıyoruz. Bütün bu konuları içeren önemli bir çalışmamız var. Belirli bir noktaya gelince kamuoyuyla paylaşırız.(Asgari gelir vergisi) Bütün fikirleri değerlendiriyoruz.
GRİ LİSTE: FATF'nin bu ay sonu toplantısı var, o toplantının gündem maddelerinden biri Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı, biz gitmeyi düşünüyoruz. İlk sinyaller, giden heyetin olumlu rapor yazdığı yönünde, siyasi bir mülahaza olmazsa Türkiye, Gri Liste'den çıkmış olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)
MetroPOLL anketi: Halkın yüzde 61'ine göre TÜİK enflasyonu düşük açıklıyor