Bakanlık açıkladı: Depremlerin maliyeti 2 trilyon lira

Bakanlık açıkladı: Depremlerin maliyeti 2 trilyon lira
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Maraş ve Hatay merkezli depremlerde, 1999 Marmara depreminden 6 kat daha fazla maddi hasar ve kayıp oluştu. Depremin ekonomik maliyeti 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) olarak hesaplandı.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Maraş ve Hatay Depremleri Raporu hazırladı. Rapora göre, depremlerin maliyetinin, 2023 yılı milli gelirinin yüzde 9'una ulaşması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan raporda, Maraş ve Hatay depremlerinin toplam maliyeti 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) olarak hesaplandı.

Depremin ekonomi üzerindeki toplam maliyeti içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54,9 oranıyla konut hasarı oluşturdu. Söz konusu hasarın parasal değeri 1 trilyon 73 milyar lira, yaklaşık 57 milyar dolar olarak hesaplandı. İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan oluştu. Maliyet içindeki payı 242,5 milyar lira yaklaşık 13 milyar dolar olarak tahmin edildi.

Konut hariç özel kesim hasarı 222,4 milyar lira, yaklaşık 11,8 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu kalem içerisinde imalat sanayii, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri, küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar yer aldı.

3,8 MİLYON KİŞİ İSTİHDAMDAYDI

2021 yılı verilerine göre 11 ili kapsayan deprem bölgesinde 3,8 milyon kişi istihdamda yer alırken, bölge istihdamının ülke istihdamı içerisinde payı yüzde 13,3 düzeyindeydi.

1,5 MİLYON KAYITDIŞI ÇALIŞAN KISA ÖDENEKTEN YARARLANAMIYOR

Çalışanların 2,3 milyonu kayıtlı, 1,5 milyonu ise kayıt dışı çalışıyordu. Afet bölgesi genelinde istihdamın kayıt dışılık oranı yüzde 39 seviyesindeydi. Kayıtdışı çalışanlar, kısa çalışma ödeneğinden de yararlanamıyor.

GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILANAN YÜZDE 10'UNU KARŞILIYORDU

Bölgede ağırlıklı üretim faaliyetleri sırasıyla, hizmet, sanayi ve tarım sektörlerinde gerçekleşirken depremden etkilenen illerin 2021 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıladan (GSYH) aldığı pay yüzde 9,8 düzeyindeydi. Ayrıca 79 milyar dolar büyüklüğünde milli gelir bu bölgede oluştu.

Öte yandan, deprem bölgesine yapılan acil destek ve harcamalar, enkaz kaldırma faaliyetleri, sigorta ödemeleri, gelir kaybı ödemeleri, diğer tüm destek ve harcamaların yanı sıra milli gelir azalması nedeniyle toplamda 351,4 milyar TL’lik bir kayıp oluştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar