TOKİ'nin yapacağı dairenin maliyeti 1 milyon 700 bin lira

Maraş, Malatya, Urfa, Antep ve Hatay'da 4 bin 119 konut için ihale yapıldı. 8 ihale yaklaşık değer hesabı üzerinden 7 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştı. Bu durumda konut başına maliyet, 1 milyon 600 bin, 1 milyon 700 bin lirayı buluyor.

TOKİ'nin yapacağı dairenin maliyeti 1 milyon 700 bin lira

Artı Gerçek - Toplu Konut İdaresi (TOKİ), depremin yıkıma yol açtığı illerde daha önceden belirlenen rezerv alanlarında inşaat çalışmalarına başlamaya hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göre, ilk etapta yaklaşık 200 bin daire için temeller atılacak.

TOKİ geçen hafta kamuoyuna yansıyan ihalelerin ardından, bu defa 23 ve 24 Şubat tarihlerinde 8 ihale daha yaptı. T24'ün ekonomi yazarı Çiğdem Toker'in bugünkü yazısında aktardığı bilgilere göre; Maraş, Malatya, Urfa, Antep ve Hatay illerinde planlanan konutlar için yapılan 8 ihale yaklaşık değer hesabı üzerinden 7 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşıyor. (6 milyar 906 milyon 679 bin 215 TL) Yapılacak toplam konut sayısı ise 4 bin 119. Bu sayıya Antep'in ilçelerine bağlı köyler için yaptırılacak 400 adet köy evi dahil, dükkan ve ticaret merkezleri dahil değil.

PAZARLIK USÜLÜ İHALE

İhaleler, afet ve diğer olağanüstü durumlar için getirilmiş bir madde olan Kamu İhale Kanunu'ndaki 21 b (pazarlık usulü) maddesine göre yapılıyor.

4 bin 119 konutun yapılacağı iller ve sayıları ise şöyle:

- Urfa Eyyübiye ilçesi Batıkent Mahallesi 6 Etap 363 konut 1 adet 5 dükkanlı ticaret merkezi inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için uygun teklif 640 milyon TL ile İzbay İnşaat-Arter Taahhüt İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye 6 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer; 644 milyon 369 bin 209 TL.)

- Malatya Battalgazi ilçesinde Etap 599 konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 919 milyon TL ile Temhek İnşaat-Polat Kuyumculuk-Ataş İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye, aralarında Rönesans Grubu şirketi Rec Uluslararası'nın da yer aldığı 8 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer; 913 milyon 263 bin 216 TL.)

- Malatya Battalgazi ilçesi 3. Etap 474 konut 1 adet ticaret merkezi ile bir adet cami inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi için en uygun teklif, 834 milyon TL ile Biser İnşaat'tan geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 747 milyon 647 bin 113 TL) İndirim olmadı, teklif, yüzde 11,55 üzerinde oldu.

- Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde 5. Etap 714 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif , 1 milyar 212 milyon TL ile Ali Acar İnşaat'tan geldi. İhaleye 6 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer,1 milyar 116 milyon 416 bin 856 TL , indirim olmadı, teklif yüzde 8,56 üzerinde oldu.)

- Antep Araban, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Yavuzeli ve merkez ilçeleri ve köylerinde 400 adet köy evi inşaatı ile alt yapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 928,5 milyon TL ile BRY Mimarlık-GNR Altyapı şirketlerinden geldi. İhaleye 5 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 1 milyar 107 milyon 818 bin 089 TL.)

- Hatay İskenderun ilçesinde 2 Etap 492 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 894 milyon 773 bin TL ile May İnşaat'tan geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 834 milyon 098 bin 246 TL.)

Hatay Payas ilçesinde 821 adet konut ve 36 adet dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en düşük teklif, 1 milyar 145 milyon TL ile Egemen İnşaat-Okyanus Enerji Üretim ortaklığından geldi. İhaleye 10 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 1 milyar 142 milyon 416 bin 558 TL), indirim olmadı, yaklaşık değerin 0,23 üzerinde.

TOKİ BAŞKANI: HATAY'A ÖZEL ÖNEM VERİLECEK

Çiğdem Toker'in sorularını yanıtlayan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, ihalelerin ne kadar süreceğine ilişkin, "Şehir merkezlerine girmiyoruz. Onları bakanlık çalışıyor. Bazı yerlerde alt yapıyı İller Bankası gerçekleştirecek" dedi. Hatay'a özel önem verileceğini söyleyen Bulut "Bölgeye idaremizden bir ekip ile birlikte hocalarımızı davet ettik. Gittiler. Buraya yapılacak konutların tek mimarın elinden çıkmaması gerekiyor. Yakında daha ayrıntılı açıklamaları yapacağız" açıklamasını yaptı.

BAZI TEKLİFLER YAKLAŞIK MALİYETİN ÜZERİNDE

Bulut, "Bazı ihalelerde gelen en düşük teklifler, İdare'nin belirlediği yaklaşık maliyetin üzerinde oluyor. Bu durum kamu aleyhine sonuç doğurmaz mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi?

"Onun da nedeni şu: Biliyorsunuz yaklaşık maliyeti İdare belirler. Biz beton demir gibi temel malzemeleri yerel piyasadan almaya gayret ediyoruz. Ama bunun dışındaki malzemeleri resmi fiyattan alıyoruz. Resmi fiyat da biraz yüksek oluyor. Yaklaşık maliyet önceden açıklanmaz malum. İhale bitince açıklanıyor. Şimdi teklif yaklaşık maliyetin üzerinde olunca ikinci defa ihaleye çıktığınızda bu defa yaklaşık maliyet tutarları artık biliniyor. Ve teklifler yükseliyor. Biz de aradaki fark çok yüksek değilse bakıyoruz. Yetkilerimiz var. Onu kullanıyoruz."

İHALELER TOKİ'NİN SİTESİNDE YAYINLANMIYOR

Toker, ihalelerin TOKİ'nin sitesinde yayınlanmamasına ilişkin sorusu üzerine Bulut'un "O zaman yayımlayalım" dediğini aktardı.