Bankalardan kredi alamayan esnaf tefecilerin eline düştü
Döviz kurundaki dalgalanma Diyarbakır'da esnafı vurdu. Bankaların kredi vermediği esnaf tefecilerin eline düşüyor.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Döviz kurundaki hareketle birlikte yaşanan krizin en çok etkilediği kesimlerden biri de esnaf. Döviz üzerinden borçlanan esnaf, doların ani yükselmesi nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bankalardan kredi alma konusunda sorunlar yaşayan Diyarbakır esnafının, döviz kurundaki hareketlilik gerekçesiyle hak edilmiş kredilerinin de dondurulduğunu belirtiyor.
ESNAF TEFECİLERİN PEÇESİNE DÜŞÜYOR
Diyarbakır'da nakit ihtiyacı yaşayan, dolardaki yükseliş nedeni ile yüksek miktarda para kaybeden ve ticaret yapabilmek için bankalardan kredi alamayan birçok esnaf kepenk kapatmak üzere. Bankaların kredi vermediği esnaf ise nakit ihtiyaçlarını tefecilerden karşılamak zorunda kalıyor. Diyarbakır Suriçi'nde bulunan tarihi Çarşiya Şewitî'de bir esnaf, "Ellerinde para çantaları ile dolaşan tefeciler kol geziyor. Çaresiz kalan esnaf yüksek faiz oranlarına rağmen tefecilerin pençesine düşüyor" dedi.
'BANKALAR KREDİLER DONDURDU'
Artı Gerçek'e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, esnafın bankalardan kredi alamadığı için tefecilere bulaştığını söyledi. Bankaların sadece yeni kredi konusunda değil, hak edilmiş kredilerde bile sorun yarattığını ifade eden Kaya, "Bankalar esnafın ve tüccarın, mevcut kredisini, yani hakkettiği ve kullanmadığı krediyi kullandırtmıyor. Bunu kullandırtmağı için esnaf küçük ödemeleri bile yapamıyor. Bankadaki kendi kredibilitesini kullanamadığı için acil paraya ihtiyacı var. İki seçeneği var; Ya ödemesini yapmayacak, oda ticaretini etkiler… Ya da onu bir şekilde ödeyecek kaynak bulacak. Banka tamamen kapalı olduğu için başvuracağı diğer alan tefecilik kalıyor" dedi.
'TEFECİLER YÜKSEK FAİZLE NAKİT PARA VERİYOR'
Esnafın, bankaların bu günlerde kredileri kapatması nedeniyle tefecilere gitmek zorunda kaldığını anlatan Kaya, "Evet bir realitedir. Tefecilik var maalesef. Bir de bu fırsattan faydalanan tefeciler, aylık yüzde 15 gibi yüksek faizle para veriyor. Bu tam da döviz dalgalanmaları döneminde, bankaların mevcut kredilerini kapatmalarından kaynaklanıyor. Yani bankalar mevcut mudilerinin kredilerini kapattı, kullandırtmadı. Esnaf da nakit ihtiyacını karşılamak için tefecilere gitmek zorunda kaldı" şeklinde konuştu
'BANKALAR KREDİLERİ BİR AN ÖNCE AÇMALI'
Diyarbakır'da yaşanan bu sorunun giderek büyüdüğünü, esnaf açısından büyük risk taşıdığını anlatan Kaya, sorunun çözümü için girişimde bulunduklarını söyledi. Bu konu ile ilgili bayram öncesi hükümete çağrıda bulunduklarını hatırlatan Kaya, "Hemen acilen tekrar kredilerin hızlı bir şekilde bankalar denetlenerek açılması yönünde talebimiz oldu. Hükümet yetkililerinin bayram öncesi kredilerin hemen açılması yönünde açıklaması oldu. Yeniden kredi kapatma, kredi vermeme uygulamalarının kesinlikle yapılmaması yönünde açıklaması oldu. Bankaların nasıl bir tutum alacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz" ifadelerini kullandı.