Batık krediler 100 milyar lirayı aştı
Bankaların batık krediler için oluşturulan KGF'den para alamadıkları iddiasının ardından bankalarda takipteki kredi miktarı ilk kez 100 milyar lirayı geçti.
Ekonomideki kötüye gidiş yüksek enflasyon, işsizlik ve yavaşlayan iktisadi faaliyetle günden güne belirginleşirken, bankalarda takipteki kredilerin miktarı artmaya devam ediyor.
Bankalardaki batık kredi miktarı 1 Şubat 2019 tarihi itibarıyla ilk kez 100 milyar TL seviyesini aşarken, son bir aylık artış 6.3 milyar TL oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2018'i yüzde 3.8 ile kapatan toplam krediler içindeki takipteki kredi oranı, bir ayda yüzde 4.2 seviyesine tırmandı.
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, toplam istihdamın yüzde 75'ine sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredilerinde takip oranı yüzde 7.5 olurken, taşıt, işyeri ve ihtiyaç kredilerinde kullanılan taksitli ticari kredilerde bu oran yüzde 6.93 olarak gerçekleşti.
BANKALAR BATIK KREDİLER İÇİN PARA ALAMIYOR
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Reuters'ın haberinde, bankalara, işletmelere kredi vermesi için kefil mekanizması olarak kurulan Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) ağustos ayından bu yana takipteki krediler için bankalara ödeme yapmadığı iddia edilmişti.
Konuya yakın beş kaynak, KGF garantörlüğünde işletmelere verilen, daha sonra işletmelerin ödemeyerek bankaların takibe attıkları kısmı NPL'de ve KGF'nin yüzde 90'a aralığında garantör olduğu kredilerin bankalar tarafından tahsil edilemediğini ifade etmişti.
Bankacılık kaynakları KGF'nin bankalara para ödememek için "bahaneler" bulduğunu ve eksik evrak gerekçesiyle süreci uzattığını iddia ederken, ekonomi yetkilileri ise bankaların mevzuata aykırı davranarak yeniden yapılandırmayı önermeden kredileri NPL'e attığını ve KGF'den tahsil etmek istediğini, bu yüzden de ödemelerin yapılmadığını belirtiyor. (EKONOMİ SERVİSİ)