ABD'nin Rus petrolüne ithalat yasağı gündeme geldi, fiyatlar ambargo planıyla sıçradı

ABD'nin Rus petrolüne ithalat yasağı gündeme geldi, fiyatlar ambargo planıyla sıçradı
ABD'nin ilk etapta Avrupalı müttefikleri katılmasa bile Rus petrolüne ithalat yasağı getirebileceği açıklamasının ardından petrol ve doğalgaz fiyatları yeni bir yükseliş trendine girdi.

+GERÇEK - ABD'nin Rusya petrolüne ambargo uygulanmasına yönelik hazırlıkları enerji piyasasına vurulan son darbe oldu.

Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı tedarik endişeleri dolayısıyla bir süredir yükselmekte olan Avrupa doğalgaz fiyatları ambargo planlarına ilişkin haber akışının etkisiyle Hollanda TTF bir ay vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 50'yi aşan yükselişle 300 euroya tırmandı.

Avrupa tükettiği gazın neredeyse üçte birini Rusya’dan ithal ediyor ve ithal edilen gazın önemli bir kısmı da Ukrayna üzerinden aktarılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ile müttefiklerinin Rus petrolüne yönelik ambargoları değerlendirdiğini açıklarken, son dönemde savaşın etkisiyle yükselişi ivme kazanan enerji fiyatlarına yönelik endişeler arttı.

Pazar günü CNN’e konuşan Blinken, "Şu anda, Rus petrolünün ithalatını, küresel piyasalarda uygun miktarda petrol arzının bulunduğu temin edilerek, yasaklamanın yolu konusuna koordineli bir şekilde bakmaları için Avrupalı ​​ortaklarımız ve müttefiklerimizle konuşuyoruz" dedi.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, Biden yönetimi Rus petrolünü yasaklama kararını Avrupa’nın katılımı olmadan alabilir.

ABD'nin ilk etapta Avrupalı müttefikleri katılmasa bile Rus petrolüne ithalat yasağı getirebileceği belirtildi. 

PETROL FİYATLARINDA 2008'DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE

Bloomberg'e konuşan iki kaynak, ABD'nin Rus petrolüne ithalat yasağı ile ilgili henüz kesin bir karar vermediğini; hamlenin boyutu ve zamanının da henüz belli olmadığını belirtti. Washington'ın kararın yaptırımı uygulayan ülkelere de potansiyel olumsuz etkileri hakkında müttefikleriyle temas halinde olduğu belirtildi. 

Biden yönetiminin Rus petrolü yasağı ihtimali üzerinde durduğunun açıklanmasının ardından petrol fiyatı Asya piyasasında 139 doları gördü. Amerikan Batı Teksas petrolüyse 130,5 doları buldu. Hem Brent hem de Batı Teksas ham petrollerinin fiyatları 2008 yılı Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye erişmiş oldu.

TSİ 13.17'de fiyatlarda gerileme olduğu gözlendi. Brent petrol varil başına 124,71, Batı Teksas ham petrolü de 122,35 dolardan işlem görmeyi sürdürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya petrollerinin ithaline yasak getirebilecek bir adımla ilgili Avrupa Birliği ile etkin bir şekilde müzakere yürütüldüğünü söyledi. Almanya'nın ise bu hamleye karşı durduğu biliniyor. 

Kaynaklar, AB bu yaptırıma katılmasa bile tek başına Rus petrolünün ABD'ye ithalatını yasaklayabileceğini ifade etti.

PETROL FİYATLARI HABERLERİYLE ASYA'DA KÖMÜRE HÜCUM

Petrol fiyatlarındaki sıçramayı takiben Asya’da tam anlamıyla kömüre hücüm var. Kömür Endonezya ve Avustralya’da ton başına 500 dolara yakın fiyatlardan alıcı buluyor.

Asyalı tüccarlar spot pazarda kargo bulmanın güçleştiğine dikkat çekerken, Çin’de termik santraller iç piyasaya yüklenmiş durumda. Güney Kore ve Japonya merkezli şirketlerin de kömür arayışına girmesi talep fazlasını ağırlaştırıyor.

Avustralya ve Endonezya dünyanın en büyük kömür ihracatçıları, Rusya onları hemen arkalarından takip ediyor.

Diğer taraftan Çin’deki parlamento toplantıları sırasında zengin kömür yataklarıyla bilinen İç Moğolistan Özerk Bölgesi toplantısına katılan Şi Jinping’in enerji konusundaki sözleri dikkat çekti, Şi Jinping yeşil dönüşümün bir gecede gerçekleşmeyeceğini, kısa vadede enerji güvenliğinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Ülkenin kuzeyinde yer alan bölgede senede 1 milyar ton kömür üretiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar