Bloomberg: Kamu bankaları 800 milyon dolar sattı

Bloomberg: Kamu bankaları 800 milyon dolar sattı
Bloomberg'de yer alan iddiaya göre, Türkiye kamu bankaları, TL'deki değer kaybını önleme amacıyla 800 milyon dün dolarlık bir satış gerçekleştirdi.

ARTI GERÇEK - Piyasalar açısından zor bir dönem daha yaşanıyor. BİST-100 yüzde 4 civarında çökerken, gece yarısı dolar/TL 6.10’da tutunmaya çalıştı ve güne de bu seviyelerden başladı. Bloomberg’e göre kamu bankaları dün 800 milyon dolar satarak, TL’de değer kaybını yavaşlatmaya çabaladı.

Uluslararası haber ajansı Bloomberg'de yer alan haberde, Türk kamu bankalarının TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesini önlemek için 800 milyon dolar sattığını öne sürdü.

Bloomberg’in 'konu hakkında bilgi sahibi' iki farklı kaynağa dayandırılan haberine göre, Türkiye'deki kamu bankaları, İdlib’de yaşanan gerilimle bağlantılı olarak, dolardaki yükselişi ve TL’deki değer kaybını önleme amacıyla 800 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirdi.

Bloomberg, dolar/TL’nin bu sayede binde 4’lük bir düşüş yaşadığını ve dolar/TL’nin son dokuz ayın en düşük seviyesi olan 6,10’a gerilediği kaydedildi. Gösterge tahvil getirileri de yüzde 12’nin üzerine çıkarken, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dünyada en çok düşüş yaşanan endeks oldu.

Türk Lirası, şubat ayına düşüşle başlamış ve ABD Doları Türk Lirası karşısında 6 TL’nin üzerine çıkmıştı.

Yetkililer, ayrıca takas işlemlerini yabancı yatırımcıların liraya karşı piyasaya para sürmesini zorlaştırmak için kısıtladı.

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, "Kamu bankaları her gün piyasaya döviz sattıklarında kendilerini rahatsız hissediyor ama lira da zayıflamaya devam ediyor" dedi.

Yeni yılda düşük faiz ve enflasyon verilerinin gelmesine rağmen kurdaki yukarı yönlü dalgalanma önlenemedi. Merkez Bankası ve hükümetin kuru baskılamak için uyguladığı politikalar ve faiz indirimleri, dolar/TL’nın 6 liranın üzerine çıkmasına engel olamadı.

Öte yandan, güneydeki Suriye iç savaşı ve bölgedeki Türkiye askerlerinin de hedef alınmasıyla artan tansiyonun TL’deki dalgalanmayı arttırdığı ifade edildi.

Bloomberg, geçtiğimiz günlerde de kurdaki yükselişin önüne geçmek için Türkiye'deki kamu bankalarının o dönemde son bir haftada 4,5 milyar dolar sattığını iddia etmişti. Kamu bankalarının satışına rağmen dolar kuru, o günlerde 6,05 ile son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar