Borsa yasaklısından sosyal medya üzerinden 'az sonra' manipülasyonu
Sermaye Piyasası Kurulu'nun temmuz ayında altı ay işlem yasağı verdiği Hasan Meşe isimli kişi, Twitter'den önce 'Yarın saat 11'de yeni Ar-Ge fırından çıkıyor' ardından 'Hayalleri olan uyumaz' tweetleri attıktan sonra, '... Altı ay buradayız' diye yazdı, hisse cuma günü tavan yaptı.
SPK açıklamasında manipülatörlerin önce düşük fiyattan hisse topladıklarını sonra bu hisseyi fiyatı artacak spekülasyonu yaparak küçük yatırımcıya yüksek fiyattan sattıklarını açıklamıştı.
Borsaya yeni gelen 400 bini aşkın küçük yatırımcı dolandırıcıların iştahını öyle kabarttı ki, Sermaye Piyasası Kurulu'nun verdiği cezalar bile bunları durduramıyor.
haberturk.com sitesinde yer alan habere göre, Sermaye Piyasası Kurulu'nun temmuz ayında altı ay işlem yasağı verdiği Hasan Meşe isimli kişi cuma günü de bu kez de sosyal medya platformu Twitter'den bir holding hissesi ile ilgili paylaşım yaptıktan sonra bu hisse yüzde 10 yükselerek tavan oldu.
Daha önce yatırımcılara yeni aldığı pahalı Mercedes otomobil ile hava atıp onları tavlamaya çalışan Meşe, SPK'nın yasağına aldırmadan Twitter'den önce 'Yarın saat 11'de yeni Ar-Ge fırından çıkıyor' ardından, 'Hayalleri olan uyumaz' twitleri attı.
Bu sırada aynı 'Bul karayı al parayı' oyununda olduğu gibi Meşe'yle birlikte hareket eden dolandırıcılar da sürekli bu kişiyi överek başka hangi hissede pozisyon almaları gerektiğini sordular. Beklentiyi artıran Meşe cuma günü '... Altı ay buradayız' diye yazdı.
Bu yazıdan sonra hisseye saldıran küçük yatırımcılar sadece adı geçen holding değil gruba bağlı diğer hisseleri tavan yaptırdı. Holding hissesi yüzde 10 değer kazanarak 1 liranın üzerine çıktı.
TAKTİK AYNI: ÖNCE ALIYORLAR, SATACAKLARI ZAMAN PROPAGANDA YAPIYORLAR
SPK'nin işlem yasağı koyduğu kişilerin hisse alım satımı yasak olduğu için başkaları adına alım satım yaptıkları biliniyor. SPK açıklamasında manipülatörlerin önce düşük fiyattan hisse topladıklarını sonra "bu hisse yükselecek ve çok para kazanacaksınız" spekülasyonu yaparak küçük yatırımcıya yüksek fiyattan sattıklarını örneklerle ortaya koymuştu.
SPK, bir kişinin 'bu hissenin fiyatı artacak' dediğinde elindeki hisseyi size yüksek fiyattan satma anacı güttüğünü rakamlar ve belgelerle ortaya koymuş, bu durumu tespit ettiklerini ifade etmişti.