Brexit'in kişi başına yıllık maliyeti 1100 sterlin
Financial Times'a göre dün AB liderlerinin onayladığı Brexit Anlaşması'nın yıllık maliyeti kişi başına 1100 sterlin.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri, İngiltere'nin birlikten ayrılık (Brexit) anlaşmasını ve gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyonu imzalamak üzere dün Brüksel'de bir araya geldi, Brexit anlaşmasını onayladı.
AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Brüksel'de AB ve İngiltere arasında yaklaşık 1,5 yıldır devam eden Brexit müzakerelerinde sağlanan ilerlemeyi değerlendirmek üzere düzenlenen zirvede buluştu.
Zirvede, AB üyesi ülke liderleri, 585 sayfalık "ayrılık anlaşmasına" imza atması ve İngiltere ile AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkiyi belirleyecek "siyasi deklarasyonu" da onayladı.
AB ve İngiltere müzakerecileri tarafından hazırlanan ayrılık anlaşması metninin Brexit sonucunda ortaya çıkacak bütün konularda hukuki netlik sağlaması öngörülüyor. Anlaşmayla, AB ve İngiltere vatandaşlarının karşılıklı olarak ikamet ettikleri ülkelerde daha önce olduğu gibi yaşamaya, çalışmaya, eğitim almaya ve sosyal haklardan yararlanmaya devam edebilmeleri amaçlanıyor.
AB üyesi 28 ülke olarak geçmişte verilen mali taahhütlerin de İngiltere tarafından tam olarak yerine getirileceğine dikkat çekilen anlaşmada, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom), fikri mülkiyet hakları, coğrafi işaretler, tescilli ticari ürünler, kişisel verilerin korunması gibi alanlarda ortak çözümler yer alıyor. Anlaşmada, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınır sorununa yönelik çözüm de bulunuyor.
KİŞİ BAŞINA MALİYETİ DAHA YÜKSEK
Brexit'in elbette İngiltere için bir de maliyeti var. Financial Times, İngiltere Başbakanı Theresa May'in dün Avrupa Birliği liderleri tarafından da onaylanan Brexit Anlaşması'nın, AB'de kalmaya kıyasla yıllık maliyetinin, kişi başına yıllık 1100 sterlini (yaklaşık 7500 TL) bulabileceğini yazdı.
Gazete, bu konuda yapılan ilk detaylı ekonomik analizde, bağımsız düşünce kuruluşu Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü'nün (NIESR) May'in Brexit Anlaşması'nın, AB'den anlaşma yapmadan çıkmaya kıyasla ekonomik açıdan daha az zararlı olduğunu gösterdiğini belirtti.
Ancak daha az ticaret, yabancı yatırım, üretkenlik ve göç olacağı için ulusal gelirin darbe alacağı tahmin ediliyor.
Araştırmayı fonlayan, ikinci bir Brexit referandumu yapılmasını isteyen Halkın Oyu Kampanyası hareketi tarafından bugün yayımlanacak rapora göre, anlaşmaya İngiltere Parlamentosu onay verse dahi, Maliye Bakanı Philip Hammond'ın söz verdiği gibi bir "Anlaşma kar payı" ortaya çıkması da zor.
Financial Times, hükümetin de Brexit Anlaşması'nın uzun vadeli ekonomik etkilerine dair değerlendirmesini, anlaşmasız AB'den çıkış ve AB'de kalışla kıyaslı bir şekilde yayımlayacağını söylediğini aktarıyor.
İngiltere Merkez Bankası'nın da ekonomiye kısa vadedeki etkileriyle ilgili tahminlerini yayımlayacağı belirtiliyor
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Siyasi deklarasyonda AB ile ekonomik ilişkilere dair ayrıntıların muğlak olduğu ve NIESR 'ın araştırmasında iki senaryonun ele alındığı bildiriliyor. İlk senaryoda İngiltere, İrlanda sınırı sorununu çözdükten sonra AB'yle Kanada tarzı bir serbest ticaret anlaşması yapıyor.
İkinci senaryoda da Brexit'ten sonra, Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında fiziki bir olmasından kaçınmak için, İngiltere'nin AB'yle bir gümrük birliği içinde kalmasını öngören "backstop" seçeneği üzerinde duruluyor.
NIESR, Kanada seçeneğinin ekonomik anlamda daha zararlı olacağını söylüyor. Kanada senaryosunda gayri safi milli hasılanın yüzde 4'ü kadar bir darbe alınacağı, bunun maliyetinin de 2030'a kadar kişi başına yıllık 1100 sterlini bulabileceği söyleniyor.
İngiltere'nin gümrük birliğinde kalması durumundaysa, milli gelirde yüzde 2,8'lik bir azalma, bir başka deyişle kişi başına yıllık 700 sterlinlik bir kayıp öngörülüyor.
İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı. AB ile İngiltere arasında Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı. İngiltere, 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılacak. (EKONOMİ SERVİSİ)