Bütçe altı ayda 25.2 milyar TL açık verdi

Yılın ilk altı ayında bütçe açığı hızlı arttı. Maliye Bakanı Ağbal, bütçenin haziranda 13.7 milyar lira açık verdiğini, ilk altı ayda ise açığın 25.2 milyar lira olduğunu söyledi.

Bütçe altı ayda 25.2 milyar TL açık verdi

EKONOMİ - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2017 dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısı düzenledi.

Haziran ayında merkezi yönetim bütçesi 13,7 milyar TL açık verdi. Böylelikle ilk 6 aydaki açık 25,2 milyar TL'ye yükseldi. Geçen yılın ilk altı ayında bütçe 1,1 milyar TL fazla vermişti. Ağbal, 2017 bütçe açığının hedeflenenden bir miktar yüksek olacağını belirtti.

Ağbal, "İlk altı aylık merkezi yönetim bütçesi gelir gerçekleşmelerine baktığımızda, bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8, vergi gelirleri ise yüzde 13,6 arttı. Burada özellikle vergi gelirleri tarafında toplamda çok olumlu bir performans kaydettiğimizi söyleyebilirim" dedi. Bakan Ağbal, ikinci yarıda canlanmanın vergi gelirlerini yukarı çekeceğini, bütçe harcama tarafında trendin aşağı yönlü olacağını belirtti.

Ağbal, "Yeniden yapılandırmadan bütçeye önemli katkı bekliyoruz; 7020 sayılı kanunla 18,6 milyar TL alacak yapılandırıldı. Toplamda 96,2 milyar TL kamu alacağı yapılandırıldı" diye konuştu. Küresel ekonomide ilk yarıda pozitif ivme görüldüğünü söyleyen Ağbal, geçen yılki darbe girişiminin büyümeyi aşağı çektiğini belirtirken sıkı para ve maliye politikalarına devam edildiğini vurguladı. Ağbal "Aldığımız tedbirlerin bu yıla maliyeti 11,9 milyar TL, 2018 yılına 7,4 milyar TL, 2019 yılına 6,9 milyar TL olacak" dedi.

Ağbal'ın konuşmasından satır başları:

- Aldığımız tedbirlerin bu yıla maliyeti 11,9 milyar TL, 2018 yılına 7,4 milyar TL, 2019 yılına 6,9 milyar TL olacak.

- Ancak maliyetten çok daha fazla ekonomiye katma değer oluşturduk.

- Türkiye ekonomisi bizi şaşırtmadı ama birçok çevreyi şaşırtacak şekilde güçlü bir toparlanmayı daha 2016 son çeyrekte gerçekleştirdi.

- Ekonominin birçok alanında çok hızlı toparlanma oldu, toparlanma geçici, sığ veya belirli sektörlere yönelik olmaktan öte ekonominin geneline yansıdı.

- Sanayi üretimi güçlü bir büyümeye işaret ediyor.

- Sektörel vergi indirimlerinin çok net, somut olumlu gelişmelerini yaşıyoruz.

- Sektörel güven endeksinde genele yaygın bir toparlanma görüyoruz.

- Kredi hacimlerinde çok önemli pozitif gelişmeler var.

- Kurdaki oynaklıkların önemli ölçüde aşağı geldiğini görüyoruz.

- Merkezi yönetim bütçesi haziranda 13,7 milyar lira, ocak-haziranda 25,2 milyar lira açık verdi.

- İlk 6 ayda bütçe açığı yılbaşındaki hedefin yüzde 53,9'u oranında.

- SGK'nın ilk çeyrek ödemesi yılnı son çeyreğine ertelenmişti, bu yaklaşık 9 milyar TL. O nedenle 25,2 milyar TL açığı bu etkiyle düşündüğümüzde 16 milyar TL bütçe açığı olacaktı.

- İlk 6 ayda özelleştirme geliri 5,8 milyar TL. Yıl sonunda 13 milyar TL özelleştirme geliri hedefimiz var, ciddi gayret gösteriyoruz, bu hedefe varma noktasında önemli uygulamalar yapıyoruz, bu hedefi yakalama konusunda kararlılığımız var.

- Varlık Fonu'na devredilen KİT'lerin 2016 yılına ilişkin temettü ödemelerinin merkezi yönetim bütçesi geliri olarak Hazine'ye aktarılmasına karar verdik, bugüne kadar 567 milyon TL Hazine gelir kaydetti. Böylece temettü geliri merkezi bütçe geliri olarak bir katkı yapmış olacak.

- Vergi gelirlerinde yüzde 13'ün üzerinde bir artış sağlandı.

- Dahilde alınan KDV oranı ilk 6 ayda yüzde 6,9 arttı.

- İthalde alınan KDV oranı ilk 6 ayda yüzde 20,3 arttı.

- İlk 6 ayda kurumlar vergisi yüzde 31,6 artış kaydetti.

- Yılın ikinci yarısında ekonomik canlanmada daha da artış ortaya çıkacak, bu vergi gelirlerimizi daha yukarı çekecek.

- Yeniden yapılandırma kanunu ile toplam 23,2 milyar TL tahsilat yaptık.

- Vergi daireleri 5,6 milyar TL, SGK 2,2 milyar TL, diğer kurumlar 88 milyon TL tahsilat yaptı. Toplam tahsilat 7,9 milyar TL oldu.

- Bütçe açığını önemli ölçüde aşağı çekecek bir tahsilat beklentimiz var.

Haziran bütçe açığı Maliye Bakanı Naci Ağbal altı ay