Çiftçiye 'dev paket' seçim yatırımı çıktı

Müjde olarak verilen çiftçiye destek paketinin altında 2017’den kalan buzağı desteği, altı ay önceki süt primiyle iki yıldır yapılmayan besi desteği var...

Çiftçiye 'dev paket' seçim yatırımı çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin önceki gün "çiftçilere büyük destek" olarak açıkladığı 972 milyon liralık paketin, 2017 yılından kalan buzağı desteği, temmuz-ağustos aylarında ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen süt primi ve iki yıldır yapılmayan besi desteği olduğu ortaya çıktı.

Üreticilere yönelik büyük destek paketi olarak lanse edilen desteklerle üç farklı alanda üreticilere 972 milyon 436 bin lira ödeneceği belirtilirken, Bakan Pakdemirli, atıl durumdaki 2 milyon hektar tarım arazisinin işlenmesiyle 13 milyar liralık gelir artışının sağlanacağını ifade ederek şunları kaydetmişti:

"Tarımsal desteklerimiz 2018'de toplamda 14,5 milyardan, 2019'da da 16,1 milyar liraya çıkıyor. Bunu en iyi şekilde dağıtmaya gayret göstereceğiz. Desteklerin hepsine yeniden çalışıyoruz. Destekler konusunda kitleyi tamamen memnun etmek mümkün değil. Bazı müjdeleri buradan açıklamak istiyorum. Besicilik yapan 48 bin 400 üreticiye bakanlığımızca ruhsatlandırılan kesimhanelerde kesilen 314 bin 532 büyükbaş hayvan için toplam 78 milyon 790 bin lira besi desteği ödemesi yapacağız. Bu da hayvan başına ortalam 250 lira. 2018 Temmuz-Ağustos döneminde üretilen 1 milyon 588 bin ton çiğ süt için 119 milyon 21 bin lira destekleme ödemesine bu akşam başlıyoruz."

GÜNÜ KURTARMAK ADINA SEÇİM VAADİ

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, süt üreticisine zamanında ödenmeyen destek ödemelerini müjde olarak vermenin ülke çiftçisini iş bilmez olarak görmek olduğunu belirterek, "Süt üreticisine verilen destek günü kurtarmak adına yapılan seçim vaadidir" dedi. Sarıbal, ödemelerin seçim yatırımı olduğunun çok bariz olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bunu o kadar belli ediyorlar ki, temmuz-ağustos ayında ilave 15 kuruş çiğ süt prim desteğini vermiyorlar ve eylülden itibaren vereceğini ifade ederek Mart 2019 sonuna kadar sınırlandırıyorlar. Üstüne üstlük Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt tavsiye fiyatını 2019 Mart sonuna kadar litre başına 1.70 TL olarak alıyorlar. Süt/ yem paritesi 1.5 olmadığı sürece üretici para kazanamaz. Yemde ithalata bağlı kalmaya devam ettikçe bu iş çözülmez."

VERİLEN SÖZLERİN ARDINDAN İKİ YIL GEÇTİ

TBMM Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın Başbakan olduğu dönem Meclis'teki grup toplantısında çiftçilere desteklemelerin yılda iki kez ödeneceğini açıkladığını hatırlatan Sarıbal, "Aradan iki yıl geçti. Zamanında ödenmeyen süt, buzağı ve kesim desteklerini üreticilere iyi bir iş yapmış gibi müjde diye açıklıyorlar" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin önceki gün yaptığı konuşmada üreticinin yüksek faizle borçlandığı için kâr edemediğini ifade ettiğini de vurgulayan Orhan Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir düşünce olur mu? Borçlanarak kâr etmek nerede görülmüştür? Dünyanın her yerinde borçlanma yatırımı büyütmek için yapılır. İşte bu AKP zihniyeti üreticiyi borçlandırarak nefes aldırmamaktır. Onlara göre ne de olsa çiftçi çok çalışır, az kazanır." (EKONOMİ SERVİSİ)

çiftçi Tarım ve orman bakanı Bekir Pakdemirli DESTEK PAKETİ