Dolar 18 lirayken 600 liraya dolan depo, dolar 13 liraya düşünce 700 liraya dolmaya başladı
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 'Ya bu nasıl hesaptır? Dolar çıkarken de düşerken de zam geliyor. Her hâlükârda çarpılan milletimiz oluyor' dedi.
20 Aralık 2021 tarihinde yapılan müdahalenin ardından doların hızlı düşüşüyle üç yıldır uygulanan akaryakıt zamlarının ÖTV’den karşılandığı eşel mobil devreden çıkarıldı. Uygulannan sitemin devre dışı bırakılmasının ardından, benzine ve motorine yapılan zamlar yurttaşların cebine yansımaya başladı.
Dolar kurunun 18 lira civarında olduğu sıralarda 600 liraya dolan bir deponun kur 13 seviyesindeyken 700 liraya dolması tepkilere sebep oldu. Doların düşüşü yurttaş tarafından indirim yapılmasını düşündürürken, EPGİS, bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzine 62, motorine 94 kuruş zam yapıldığını duyurdu. Böylece, İstanbul’da benzinin litre fiyatı 12.93 liradan 13.56 liraya çıktı. Motorin ise 12.78 liradan 13.72’ye ulaştı.
Karar'da yer alan habere göre; CHP Sözcüsü Faik Öztrak, akaryakıt zamlarını eleştirerek "Doların 18 lirayı gördüğü gün, 55 litrelik depo 642 liraya doluyordu. Bugün dolar kuru 13’lerde, aynı depo 714 liraya doluyor. Ya bu nasıl hesaptır? Dolar çıkarken de düşerken de zam geliyor. Her hâlükârda çarpılan milletimiz oluyor" ifadelerini kullandı.
Hükümet, akaryakıt fiyatlarında ÖTV kaybını geri karşılamaya başladı. Böylece gevşemeyle birlikte yaşanan ilk indirim pompaya değil vergiye yansıdı. Kur ve enerji fiyatlarındaki artışın tüketiciye tam olarak yansıtılmaması için akaryakıtta eşel mobil sistemi kullanılıyordu. Bu kapsamda devlet benzinin litresinde 2.53 TL, motorinde 2.05 TL, LPG’de 1 TL’lik ÖTV’den feragat etmişti. 6 lira düşen kur sonrasında ilk indirim vergiye sayıldı. Benzin ve motorinde 2 lira, LPG’de 1.10 TL indirim yapılmıştı. Ama bu indirim pompaya yansımadı.