Dolar 7 seviyesindeki seyrini sürdürüyor: Gözler Hazine ihalelerinde

Dolar 7 seviyesindeki seyrini sürdürüyor: Gözler Hazine ihalelerinde
Dün tahminlerden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası 7,05'i gören dolar kuru, bugün de 7 TL seviyelerinin üzerinde işlem görüyor.

ARTI GERÇEK - Hazine tarafından düzenlenecek ihalelerin izleneceği yeni güne dolar/TL 7 seviyesinin üstünde başladı.

Dolar güne 7,04 civarında başladı. Dün tahminlerden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası kur yükselişini sürdürerek 7,05 ile 13 Ağustos 2018'den beri en yüksek gün içi seviyeye çıkmıştı.

Dolar, bu sabah 7,03 seviyelerinden işlem görürken, euro ise 7,67 seviyesinde. 

Küresel çapta dolar talebi son dönemde Lira ve birçok gelişen ülke para birimlerine baskı yapmaya devam ediyor. Bugün çoğu para birimi dolar karşısında yatay seyrederken Güney Afrika randı ve Meksika pesosu dolara karşı yükselişte..

Yurt içi piyasalarda ise bugün önemli bir veri gündemi bulunmazken; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı normalleşme adımlarının piyasaya yansımaları takip edilecek. Öte yandan son haftalarda yoğun ilgi gören Hazine ihaleleri izlenecek. 

GÖZLER BUGÜN HAZİNE İHALELERİNDE

Hazine tarafından bugün 2 yıl vadeli, sabit kuponlu, 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracı ve 5 yıl vadeli, TÜFE'ye endeksli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili yeniden ihraç gerçekleştirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün gerçekleştirdiği tahvil ihalesinde 8 milyar 834 milyon lira borçlanmaya gitmişti.

AVRUPA YENİ NORMAL İÇİN İLK ADIMLARI ATIYOR

Koronavirüs salgınının yavaşlaması ile birlikte Avrupa tedbirleri gevşetilmeye ve temkinli bir şekilde iş aktivitesine geri dönmeye başlıyor.

Haftalar sonra ilk kez Berlin'de Almanya Casus Müzesi ziyaretçilere kapılarını açıyor, Roma'da barlar paket servis hizmetine başlıyor, Viyana'da ise berber salonları açılmaya başlıyor.

İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz ve Almanya'nın Pazartesi günü kısıtlamaları gevşetmeye gitmesi ile Avrupa kamusal yaşamın düzenini 'yeni normale' göre kuruyor. Bu düzen daha yavaş ve eskiye göre daha az dinamik olacağı belirtilirken, kısıtlamaların haftalar hatta aylarca devam edeceği düşünülüyor.

Yapılan hamleler ekonomi üzerindeki baskıyı hafifletirken, geri dönüşlerin kısmi açılmalar kapsamında gerçekleştirilmesi işletmelerin hala eski düzenden uzakta olduğunu gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından cuma günü yayımlanan hafif şiddetli senaryoda, Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 5 daralacağı öngörülüyor. Daha ciddipotansiyel sonuçlarda ise yüzde 8 ila yüzde 12 arası daralmalar ve 2022'den önce üretimde pandemi öncesi seviyelere gelinememesi olasılıkları üzerinde duruluyor.

NORMALLEŞME ADIMLARI PETROL FİYATLARINI YÜKSELTİYOR

Avrupa ve Asya'da giderek daha fazla sayıda ülkenin ekonomilerini yeniden açmak için adım atmalarının talep görünümünde yarattığı iyileşme ve OPEC+ üretim kısıntısı anlaşmasının yürürlüğe girmesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yükseltiyor. 

Dün 20 doların üzerine tırmanan ABD ham petrolü bu sabah saatlerinde 22 dolara yaklaşmış durumda. 30 dolar yolculuğunu sürdüren Brent petrolün varili ise 28 doların üzerinde işlem görüyor. 

Spot altının ons fiyatı ise 1700 dolar civarındaki yatay hareket ediyor. 

AVRUPA 7,4 MİLYAR EURO BAĞIŞ TOPLADI

Yeni tip koronavirüse karşı aşı ve ilaç geliştirilmesi için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından düzenlenen uluslararası bağışçılar konferansında toplam 7,4 milyar euro toplandı. Devlet başkanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler temsilcilerinin de katıldığı online konferansta, 7,5 milyar euro toplanması hedefleniyordu. Taahhüt edilen paranın, aşının yanı sıra yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığının tanı, önleme ve tedavi sürecine ilişkin araştırmalarda kullanılması planlanıyor.

Konferansta, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin 1 milyar euro aktaracağını taahhüt etti. Konferansın açılışını yapan von der Leyen, "Koronavirüse karşı aşı, testler ve ilaca yönelik araştırmaları harekete geçirmek için finans ve bilgimizi birleştireceğimiz bir birlik kurmalıyız" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de koronavirüsle mücadele için 525 milyon euro kaynak ayrılması taahhüdünde bulundu. Konferansın, "birçok ülke için, yaşanan bu zorlu durumda bir umut ışığı olduğunu" ifade eden Merkel, "Aşılması gereken küresel bir sorun olan pandeminin yine yalnızca küresel biçimde yenilebileceğini" söyledi.

"Herkes kendi başının çaresine baksın" yaklaşımının hata olacağına dikkat çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, ülkesinin 500 milyon euro ile bu mücadeleye katkı sağlayacağını söyledi. Zamana karşı yarışın başladığını belirten Macron, aşının bulunması durumunda bunun tüm dünyanın yararına olması gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar