Dolar 6,90'ın üzerinde başladı: Gözler swap anlaşmasında

Dolar 6,90'ın üzerinde başladı: Gözler swap anlaşmasında
Merkez Bankası'nın çarşamba günü faiz kararını açıklayacağı yeni haftanın ilk gününe dolar 6,91 seviyesinden başladı. Swap anlaşmalarıyla ilgili gelişmeler izleniyor...

Koronavirüs salgınında, can kayıpları ve vaka sayıları takip edilirken, piyasaların gözü ise dünya ekonomilerinin açılmasına yönelik yapılan açıklamalarda... Bu beklentiyle haftaya başlayan dünya borsaları ise yönünü arıyor. Asya borsalarında Japonya ekside seyrederken, Çin borsaları hafif artılarda seyrediyor. ABD vadelileri ise yüzde 0,20 civarında eksilerde işlem görüyor. 

Yurt içinde ise gözler 22 Nisan'da günün açıklanacak olan faiz kararında... Foreks anketinde tahmin faizin 50 baz puan indirileceği yönünde oluştu. Ankete katılan 20 ekonomistten dördü faizde değişiklik beklemezken, 16 ekonomist farklı oranlarda indirim beklentisi dile getirdi.

Dolar kuru yeni haftaya 6,90 seviyesinin üzerinde başladı. Cuma günü dolar, küresel risk iştahının toparlanması, bazı bölgelerde karantinaların azaltılması ve koronavirüs salgınında ilaç tedavisinde aşama kaydedildiğine dair haberlerle 6,83'e gerilemiş ancak burada kalıcı olamayarak yeniden yükselişe geçmiş ve Ağustos 2018 tarihinden beri ilk kez 6,95'in üzerine çıkmıştı.

Euro/TL ise 7,50 seviyesinde...

Son haftaların en hareketli konu başlığı olan petrol fiyatlarında mayıs kontratlarının vade sonu gelmesinin de etkisiyle sert düşüş yaşanıyor. Brent petrol 27 dolar , NYMEX ABD ham petrolü ise 16 doların altına kadar çekildi. 

Altın fiyatlarında da hafif eksilerle birlikte 1680 seviyeleri söz konusu...  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal hafta sonu yaptığı açıklamada, merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yaptıklarını belirtti.

Ünlü Menkul Değerler bir notunda Başkan Uysal'ın açıklamalarının Türk Lirası ve Borsa İstanbul açısında destekleyici olduğunu belirtti. 

Bu hafta Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasaların en önemli gündem maddesi olacak. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine kademeli biçimde devam etmesi bekleniyor. 

JP Morgan'dan Yarkın Cebeci, Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını göz önüne alarak temkinli adım atacağını ve 25 baz puanlık indirim beklediğini söyledi. 

BBH New York Döviz Stratejileri Müdürü Win Thin, faizin 50 baz puan indirimle yüzde 9,25'e çekileceğini öngördü. Thin, "Mart ayında enflasyon yüzde 11,9 oldu, bu hedefin oldukça üzerinde, ancak trend aşağı yönlü bu nedenle banka reel faizi daha da negatif bölgeye itmeye devam edecektir" değerlendirmesini yaptı. 

SWAP ANLAŞMALARI YAKINDAN İZLENİYOR

Türkiye'nin küresel piyasalaral swap kanalı açıp açamayacağı da piyasaların takip ettiği en önemli başlıklardan birini oluşturuyor. Swap hattı için IMF ihtimali zayıflarken Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'dan, merkez bankalarıyla mevcut işbirliğini güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede iki lider, NATO müttefikliğinin gerektirdiği dayanışma ruhunun gereği olarak, koronavirüs salgınının kamu sağlığı ve ekonomiler üzerinde oluşturduğu tehdide karşı yakın işbirliklerini sürdürme noktasında mutabık kaldı. 

Analistler, TCMB'nin swap anlaşması yapması durumunda döviz likiditesinin artacağını ve kurlar üzerindeki baskının hafifleyebileceğini, BDDK'nın hamlelerinin ise finansmana erişim açısından güven verdiğini belirterek, tüm bunların piyasaları destekleyici etki yapabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar