Dolar kaç gündür 13,5 TL seviyesinde? Dolar 6,85 TL'de 32 gün kalmıştı

Dolar kaç gündür 13,5 TL seviyesinde? Dolar 6,85 TL'de 32 gün kalmıştı
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, 'Dolar/TL'nin 6,85 civarında yatay gittiği dönemde kur 32 iş günü boyunca düşmeden durmuş, sonra sert bir şekilde yükselişe geçmişti' dedi.

+GERÇEK - Ekonomist Tunç Şatıroğlu, dolar kurunun günlerdir 13,5 TL seviyesinde olmasına dikkat çekerek, "Dolar/TL'nin 6,85 civarında yatay gittiği dönemde kur 32 iş günü boyunca düşmeden durmuş, sonra sert bir şekilde yükselişe geçmişti. Şimdi 27 iş günü boyunca kurda düşüş olmadı" dedi.

Dolar kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) müdahaleleriyle Haziran 2020-Temmuz 2020 döneminde 6,85 seviyesinde günlerce sabit seyretmişti.

Şatıroğlu, bu durumu bir grafik paylaşarak gösterdi.

Şatırolu, ayrıca şu mesajı paylaştı:

"Volatilitenin yüksek olduğu bir süreçten geçiyoruz. Böyle zamanlarda iki şeyin önemini ne kadar vurgulasam azdır:

1. Borç parayla, kaldıraçla yatırım yapmamak.

2. Yatırımlarınızı çeşitlendirmek (Yerli hisse, yabancı hisse, değerli metal veya emtia sepeti)"

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası ve kamu bankaları, Türk Lirası’nın korunması için piyasaya döviz sürmeye devam etmiş, bu amaçla 2019’dan başlayarak 100 milyar dolardan fazla dövizin piyasaya sürüldüğü iddiası gündeme gelmişti. Bu müdahaleyle döviz arzının belirginleştiği haziran ayından itibaren dolar 6,85 TL seviyesine gerileyerek, aylarca bu seviyeden işlem gördü. Merkez Bankası’nın altın ve swap hariç döviz rezervinin hızla eriyerek eksiye düştüğü tartışmaları da böylece ortaya çıktı. Kuru ve faizi baskılamaya yönelik politikalar döviz mevduatına yönelişi de hızlandırdı. 2020 yılı TL’ye güvenin aşınmasıyla döviz mevduatlarının payının, 2001 ekonomik krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı yıl oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar