Dolarda gözler Nebati'nin Londra ziyaretinde: Altın fiyatları yükselişte

Dolarda gözler Nebati'nin Londra ziyaretinde: Altın fiyatları yükselişte
Yaklaşık bir aydır 13.28-13.63 bandında yatay seyreden dolar, bu seyrini korurken bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin Londra'da yatırımcılara vereceği mesajlar takip edilecek.

+GERÇEK - Yaklaşık bir aydır 13.28-13.63 bandında yatay seyreden dolar/TL bant içi seyrini korurken bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Londra'da yatırımcılara vereceği mesajlar takip edilecek.

Nebati, dün akşam Twitter paylaşımında, "Dün Londra'da çeşitli bankaların ve yatırımcıların üst düzey yöneticileri ile yaptığımız birebir görüşmeler çok olumlu geçti. Türkiye Ekonomi Modelimizi ve atacağımız adımları aktarıp, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bugün görüşmelerimize devam edeceğiz" dedi.

Türkiye yeni ekonomi modeli olarak adlandırdığı politika seti kapsamında yükselen enflasyona politika faizinde artış ile yanıt vermezken enflasyondaki düşüşü cari fazla yaratarak sağlamayı amaçlıyor.

Bankacıların TCMB analitik bilanço verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, bankanın net ve brüt rezervlerinin yaklaşık 5-6 milyar dolar arttığını hesaplıyorlar. Bankacılar rezervdeki artışın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile swap anlaşmasından kaynaklanmış olabileceğini, ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 25'inin TCMB'ye satışı gibi yeni adımların da bu artışta etkili olabileceğini belirtiyorlar.

TCMB'nin 28 Ocak'ta brüt döviz rezevrleri 110.2 milyar dolar iken bankacıların yaptığı hesaplamaya göre 4 Ocak itibarıyla 114-115 milyar dolara yükseldi. Benzer şekilde 28 Ocak'ta 10.5 milyar dolar olan net rezervlerin 16-17 milyar dolara yükseldiği hesaplanıyor.

EN HIZLI TAMAMLANAN SWAP ANLAŞMASI

Türkiye siyasi ilişkilerini geçen yıl kasım ayı itibarıyla düzeltmeye başladığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yaklaşık 4.7 milyar dolar swap anlaşmasını 19 Ocak'ta gerçekleştirmişti. TCMB'nin bugüne kadar en hızlı tamamladığı swap anlaşması BAE olmuştu.

Yabancı merkez bankalarıyla yapılan swap anlaşmaları döviz piyasasına aralıkta yapılan ve 20 milyar doları bulan müdahalelerle belirgin gerileyen rezervleri destekleyecek. Ancak TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor ve bu tutar ise eksi 55 milyar dolar ile belirgin negatif seyrini sürdürüyor.

KAMU KONTROLLÜ KUR POLİTİKASI

TCMB, ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir politika izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası olarak tanımlıyor.

Hükümet kurdaki istikrardan memnun olduğunu belirtirken henüz ne ekonomi yönetimi ne de TCMB enflasyondaki yükselişe karşı bir politika seti açıklanmış değil.

ENFLASYON ZİRVE YAPACAK

Nebati geçen hafta döviz piyasasına 20 Aralık'tan sonra ancak "küçük miktarda" müdahaleler olduğunu, enflasyonun da yüzde 50'nin altında bir zirve göreceğini belirtti. Reuters'da yayımlanan haberde de aralıktaki 20 milyar dolarlık rezerv kaybı ardından işlemciler Merkez Bankası (TCMB) rezervleri kaynaklı müdahalelerin oldukça azaldığını ancak ocakta da sürdüğünü belirtmişti.

TÜİK verilerine göre TÜFE ocakta beklentilerin üzerinde artış kaydederek yıllık bazda yüzde 36.08'dan 48.69'a, yani yaklaşık 20 yılın yeni zirvesine tırmandı. Üretici fiyatları ise yüzde 93.53 ile Mart 1995'ten bu yana en keskin artışı kaydetti.

DÖVİZ TALEBİ YAKINDAN İZLENİYOR

Dolar/TL'nin 18'i aştıktan sonra neredeyse 10'a kadar gerilediği aralık ayındaki kadar keskin hareketler artık büyük ölçüde TCMB ve kamu aktörleri tarafından yönlendirilen döviz piyasasında görülmüyor. Yine de TL'nin tarihi negatif reel getirisi nedeniyle bireysel ve kurumsal tasarruf sahiplerinin döviz talebi yakından izleniyor.

KKM kullanımı ise toplamı 290 milyar TL olmak üzere 120 milyar TL'si yani yaklaşık 8.8 milyar doları ise ise dövizden dönen tutar oldu. Şirketlere vergi teşviği bu ay ortasına kadar sürecek. Bu süreçte ne kadar TL'ye geçiş olacağı piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

İÇ PİYASALAR

Öte yandan, medyada her alan haberlere göre, Hazine'nin sukuk cinsi bir uluslararası borçlanma hedeflediğine de dikkat çekiliyor. Her yılın ilk haftalarında yurtdışı borçlanmaya çıkan Hazine bu yıl henüz yurtdışından borçlanmadı.

Refinitiv verilerine göre, Hazine'nin 21 Şubat'ta itfa edeceği 2 milyar dolar tutarında eurobondu ve 25 Şubat'ta itfa edeceği 1.1 milyar dolar tutarında yurtiçi tahvili bulunuyor.

Hafta boyunca veri gündeminin takip edileceği iç piyasada cuma günü piyasa kapanışı ardından Türkiye'yi "BB-" negatif görünümle derecelendiren Fitch'in not değerlendirmesi izlenecek.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Altın fiyatları son bir haftanın en yükseğinde. ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının enflasyonla mücadele ve sıkı para politikası hamleleriyle baskılanırken Rusya ve batılı ülkeler arasındaki Ukrayna gerilimi altının güvenli liman olma özelliğini ön plana çıkardı.

Altın spot piyasada jeopolitik gelişmeleri ve merkez bankalarını takip ederken iç piyasada ise dolar/TL’deki fiyatlanma ile yön buldu.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün gerçekleştirdikleri görüşme oldukça soğuk bir havada geçti. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Kuzey Akım 2 Boru Hattı ile ilgili sürecin sona ereceğini belirtmesi jeopolitik risklerin artacağı endişesi ile altın fiyatlarını yükseltti.

FRANSA VE RUSYA'DAN MESAJLAR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında gelecek birkaç günün Ukrayna hakkındaki gerginlik için belirleyici olacağını söyledi.

Putin de Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri birlik konuşlandırmasından bu yana batılı bir lider ile gerçekleştirdiği ilk görüşmenin önemli olduğunu ifade etti. Ancak Ukrayna’nın NATO’ya katılması durumunda Avrupa’nın çatışmanın içine çekilme ihtimali olduğunu belirtti.

SPOT PİYASADA ALTIN FİYATLARI

Ukrayna geriliminden gelen bu haberler altın fiyatlarının güvenli liman özelliğini ön plana çıkartarak yükselmesine sebep oldu.

Piyasalar aynı zamanda Fed’in sıkılaştırma takvimi için oldukça önemli bir unsur olan ABD enflasyon verilerini beklerken altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 26 Ocak’tan bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldi. Altın ons başına 1821 dolar seviyesinden işlem gördü.

Gümüş ise bir miktar gerileyerek ons başına 22 dolar seviyesinden işlem gördü.

KAPALIÇARŞI’DA ALTIN FİYATLARI

İç piyasada altın fiyatları küresel gelişmelerin belirlediği ons altın fiyatının yanında Dolar/TL’deki seyri de takip ediyor. Ay başından bu yana dar banta işlem gören dolar/TL sabah saatlerinde 13,60’lı seviyelerde seyrederken gram altın da 800 TL seviyesinin hemen altında değerlendi.

Gram altın 796 TL’den işlem görürken çeyrek altın 1293 TL alış ve 1312 TL satış fiyatıyla, Cumhuriyet altını ise 5 bin 171 TL alış ve 5 bin 230 TL satış fiyatıyla işlem gördü.

ALTIN PİYASASI HANGİ GELİŞMELERİ İZLEYECEK?

Altın fiyatları önümüzdeki süreçte merkez bankalarının sıkılaştırma takvimlerini ve Ukrayna gerilimini yakından izleyecek. Merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesinin, yatırımcının herhangi bir faiz-fon getirisi olmayan altında durmasını zorlaştıracağı öngörülüyor.

Geçtiğimiz hafta daha sıkılaştırma yanlısı bir tutum göstereceği düşünülen Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamalarının ardından yatırımcılar Euro Bölgesi ve ABD’den faiz artırımı hakkında ipucu verecek tüm verileri izliyorlar.

Ayrıca ABD’nin ekonomik verileri de yakıdan izlenecek. ABD’nin perşembe günü yayımlanacak olan ocak ayı enflasyon verilerinin, çekirdek enflasyonun 1982’den bu yana görülen en hızlı artışı gösterebileceği düşünülüyor.

ABD enflasyonundaki hızlanma Fed’in para politikasının belirleyici unsurlarından birisi. Fed’den gelecek olası sıkılaştırma hamleleri de ABD dolarının değerini yükselterek değerli metal üzerinde baskı yapabilecek bir unsur olarak görülüyor.

BANKALARIN ALTIN TAHMİNLERİ

Altın fiyatlarına ilişkin bankalar ve analistler geçtiğimiz haftalarda farklı tahminlerde bulunurken 2022'de değerli metal enflasyonu ve merkez bankalarını yakından izleyecek.

ABD merkezli küresel yatırım bankası Goldman Sachs 12 aylık fiyat tahminini 2 bin dolardan 2 bin 150 dolara yükseltti. Kanada Bankası Scotia Bank ise Fed’in faiz artışlarını erkene çekeceği beklentisiyle, 2022 yılı için ortalama fiyat beklentisini 50 dolar düşürdü ve ons başına 1800 dolar düzeyine indirdi.

Diğer yandan İsviçre merkezli banka UBS, ABD'de yükselen enflasyon nedeniyle reel faiz oranlarının yükseltilmesi sonucu 2022 sonuna kadar altın fiyatının ons başına 1650 dolar seviyesine düşebileceği tahmininde bulundu.

Değerli metaller üzerindeki küresel otorite olarak kabul edilen Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) de 2022 yıl sonu tahminlerine ilişkin son raporunu açıkladı. 34 analistle yapılan ankete göre uzmanların yıl sonuna ilişkin beklentileri altın fiyatlarının nispeten sabit kalacağı yönünde. 34 analistin fiyat tahminlerinin ortalaması 1801,90 dolar oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar