Dolar tarihi zirveye yakın: Küresel piyasalar, veri gündemi ve ABD ile ilişkiler izleniyor

Dolar tarihi zirveye yakın: Küresel piyasalar, veri gündemi ve ABD ile ilişkiler izleniyor
Dolar, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik süren endişeler ve ABD verilerinin beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret etmesiyle haftaya yeni tarihi zirve yakınlarında başladı.

Dolar/TL, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik devam eden endişeler ve ABD verilerinin beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret etmesiyle haftaya yeni tarihi zirve yakınlarında başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 19 ile dünyanın en yüksek oranlarınında tutması piyasalardaki satış baskısını hafifleten en büyük etkenlerden.

TCMB bir indirim sinyali vermese de bankanın kısa sürede bunu gerçekleştireceği endişesi mart sonundan bu yana TL üzerinde baskı yaratıyor. TL'deki değer kaybının devam etmesi enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyelerde kalmasını beraberinde getirirken bu da yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulması olasılığını doğuruyor.

Düşük faiz istekliliği ile bilinen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni bir faiz artışı gerektiğinde nasıl bir tepki vereceğine yönelik endişeler faiz artışının yapılabilirliğini piyasada sorgulattırarak TL'de yeni değer kayıplarını tetikleyebiliyor.

TCMB'deki başkan değişiklikliklerinin de katkıda bulunduğu bu kısır döngü yabancı yatırımcıları ikna edebilmiş olan eski TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın aksine aynı faiz oranı ile bugün Şahap Kavcıoğlu'nun yabancı yatırımcıları tam olarak ikna edememesi ile sonuçlanmış durumda. Piyasada bu kapsamda TCMB'nin 2 Haziran'da gerçekleştireceği yatırımcı toplantısı takip edilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'li şirketlerin yöneticileriyle geçen hafta yaptığı görüşmede ABD'nin Türkiye ile ticaret ilişkilerinde daha yapıcı hareket etmesini beklediğini ve ABD Başkanı Joe Biden ile 14 Haziran'da yapacağı görüşmenin ilişkilerde "yeni dönemin" habercisi olacağına inandığını ifade etti.

Yatırımcılar, bu görüşmenin ardından Biden ile Erdoğan arasında iki hafta sonra yapılması beklenen görüşme öncesi diplomasi trafiği yakından izleniyor. Dolar/TL geçen haftanın büyük bölümünü 8.4 etrafında işlem gördü.

Ancak beklentilerden daha güçlü ABD verileri ve ABD tahvil getirilerindeki yükseliş sonrası dolar/TL'de yükseliş belirginleşti. Kur 8.6125'e kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini gördükten sonra haftaya 8.56 seviyesinden başladı.

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları, ABD'de mayıs ayı işsizlik rakamlarının istihdamdaki öngörülen toparlanmayı teyit edeceği ve böylece küresel ekonomideki toparlanmanın devam edeceği beklentisiyle kazanımlarını üçüncü haftada da sürdürdü. Dolar ise ABD'de geçen hafta açıklanan PCE verisinin güçlü fiyat artışlarına işaret etmesinin ardından Fed'in varlık alımlarında yapacağı muhtemel azaltmayla ilgili beklentilerin canlı kalmasına paralel olarak yen karşısındaki iki aylık zirvesinin yakınında işlem gördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar