Durmuş Yılmaz: IMF'den başka seçenek kalmadı

Durmuş Yılmaz: IMF'den başka seçenek kalmadı
İyi Parti Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yılmaz, hükümetin IMF konusunda dönüş yapabileceğini belirtti, 'Seçimden sonra dolar 6 TL olabilir' dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kapısını çalması gerekebileceğini söyledi. Yılmaz, seçimlerden sonra doların 6 TL'ye kadar çıkabileceği tahmininde bulundu.

t24.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Durmuş Yılmaz, "Türkiye'de ekonomik kriz var ve böyle giderse bu kriz sürecek, vatandaş buna hazırlıklı olmalı. IMF'den başka seçeneğin kalmadığını görüyorum. IMF konusunda hükümet 'u' dönüşü yapar çünkü daha önce pek çok konuda ‘u' dönüşü yaptılar" dedi. 

Yılmaz, "Merkez Bankası rezervleri eridi çünkü ortada şeffaf olmayan ve açıklanmayan harcamalar var. Hükümet yabancı yatırımcıya karşı bu hamleyi yapıyor zira doğru yönetilmeyen, şeffaf olmayan bir ekonomi var ve yabancı yatırımcı da Türkiye'de kalmak istemiyor" ifadelerini kullandı.

Yılmaz seçimlerden sonra ABD dolarının 6 TL'ye kadar çıkabileceği tahmininde de bulundu.

Yılmaz, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada ise, Merkez Bankası’nın bugün aldığı kararla, bankaların vadesi gelmemiş borçlar için halihazırda olan yüzde 20’lik swap sınırını yüzde 30’a çıkardığını belirterek, durumu şöyle özetledi:

"Hükümet, seçim öncesinde kurun hareket etmemesi için TL arzını kıstı. Böylece TL değerlendi. Londra’daki swap faizleri yüzde binlere kadar çıktı. Bugünkü yapılan işlem ile ise, bankalar döviz alıyor, karşılığında TL veriyor. Merkez Bankası’nın bu adımı ile Londra’da yüzde binlere çıkan TL/dolar swap faizleri düşebilir. Merkez Bankası bu adımıyla piyasayı gevşetiyor. Çünkü Londra çok sıkıştı. Bu sıkışmanın Türkiye için bir bedeli olacak tabi. Hükümet de bunun farkında, o yüzden bugünkü adım atıldı."

YABANCININ TÜRKİYE’YE GÖNDERECEĞİ PARAYA İHTİYACI VAR

Durmuş Yılmaz, yaşananların "operasyonel işlemler" olduğunu vurgulayarak, "Buna karşı ne önlem alınacağı hükümetin tercih meselesi. Bu krizin başlangıcı şu; Türkiye ekonomisinin döviz cinsinden yükümlülükleri var. Çünkü yeteri kadar ihracat yok. Yabancının Türkiye’ye göndereceği paraya ihtiyaç var. Bu gelecek paranın maliyetinin ilerde yükselmemesi için de, Merkez Bankası bugünkü adımı attı" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar