Ekonomi piyasalarında seçim hareketliliği
Anketlere göre 14 Mayıs'taki seçimde iktidar değişikliğinin görülmesi, ekonomiye olumlu yönde yansıdı. Türkiye'nin risk primi aralık ayından bu yana ilk kez 500 baz puanın altını test etti. Borsada, bankacılık hisselerindeki yükseliş dikkat çekti.
Artı Gerçek - Ekonomi piyasaları seçim öncesi gelişmeleri ve anket sonuçlarını yakından takip ediyor. Seçim öncesi, uluslararası bankaların raporları da arka arkaya açıklanıyor.
Türkiye’nin kredi riski primini gösteren 5 yıl vadeli kredi temerrüt takası (CDS), 42 baz puanlık düşüşle aralık ayı sonrasında ilk kez 500 baz puanın altını gördü. CDS’teki düşüş, Türkiye’nin dış borçlanma maliyetlerini düşürüyor.
Anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde görünmesinin ekonomi piyasalarına yansımasının bir sonucu olarak, borsada da hareketlilik var. Olası iktidar değişikliğinde yabancı yatırımcıların en yoğun ilgiyi göstermesi beklenen bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 7’yi aştı. BIST 100 endeksindeki yükseliş ise saat 12.00 itibarıyla yüzde 3,5’in üzerine çıktı.
İNCE'NİN ÇEKİLMESİ HAREKETLİLİĞİ ARTIRDI
Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla borsada alımlar daha da hızlandı. BIST 100 endeksinde yükseliş yüzde 7'yi aşarken, bankacılık endeksinde artış yüzde 9'un üzerine çıktı.
GOLDMAN SACHS: LİRADA KESİN DEĞER KAYBI DA FİYATLANIYOR
Goldman Sachs ekonomistleri Başak Edizgil ve Clemens Grafe tarafından çarşamba günü yayımlanan raporda, lirada keskin bir değer kaybının da piyasalar tarafından fiyatlandığını belirtildi. Raporda, "Liranın aşırı değerli olduğunu düşünürken bir düzeltme zamanlamasını öngörmenin zorlu olduğunu ve seçim süreci ile sonucuna bağlı olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesine yer aldı. Ekonomistler Döviz beklentileri keskin bir şekilde yeniden fiyatlanırken, döviz tahvil getiri makaslarının görece istikrarlı kalmasını şaşırtıcı bulduklarını belirtti.
BANK of AMERICA: TAHVİL FAİZLERİ ZİRVE YAPABİLİR
Bank of America'nın 'Hiçbir taraf için net bir zafer, ekonomi için kolay çare yok' başlıklı değerlendirmesinde ise yatırımcıların mali taraftaki düzenlemeler dolayısıyla tedirgin olduğu vurgulandı. Raporda, yatırımcıların muhalefetin kazanması durumunda, para birimindeki değer kaybının ve faiz artışlarının bankacılık sektörü bilançolarında ve hükümetin yükümlülüklerinde sorunlara yol açabileceğini düşündüğü ifade edildi.
Banka ekonomistleri muhalefetin seçimleri kazanması durumunda politika faizinin yüzde 50 olduğu ortamda 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 30 ile zirve yapmasını öngördü. Banka Dolar/TL 'de adil değerin de 24 olacağını tahmin etti. Kurdaki seviyenin genelde adil değeri aştığını ifade eden BofA muhalefetin kazanması durumunda kurun 25 seviyesine çıkabileceğini belirtti. (HABER MERKEZİ)