Elektrik şirketlerine 'kayıp-kaçak' kıyağı
100 liralık elektrik faturasının 26,8 lirasi dağıtım-iletim-kayıp kaçak bedelini oluştururken EPDK’nin belirlediği kayıp ve kaçak hedefleriyle yurttaştan daha çok para kesilmesi kesilecek.
HABER MERKEZİ- Elektrik faturalarında kayıp kaçak bedeli ismi çıkarılsa da vatandaştan kesilen para katlanarak artıyor. Elektriğe 1 Ocak itibarıyla yüzde 8,8 zam yapılırken, 100 liralık elektrik faturasının 51 lira enerji bedeli, 26,8 lira dağıtım-iletim kayıp kaçak bedeli, 22,2 lira da vergilerden oluşuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) şirketlerin hedeflerine ilişkin geri dönük yaptığı değişiklik ile vatandaştan 5,4 milyar lira kayıp ve kaçak tüketim parası tahsil edilecek.
Cumhuriyet'in haberine göre, EPDK , elektrik dağıtım şirketlerinin 2018 yılı kayıp ve kaçak hedeflerini belirlerken, geriye dönük olarak 2016 ve 2017 hedeflerini de değiştirdiği belirtildi. Geçiş dönemlerinde (2006-2010, 2011-2015) belirlediği kayıp ve kaçak hedeflerini değiştirerek şirketleri cezadan kurtaran EPDK, 2016 yılından itibaren geçtiği 5 yıllık yerine tek yıllık hedef uygulamasında bile revizyona gitti.
VATANDAŞTAN 5,4 MİLYAR TL TAHSİL EDECEKLER
Son olarak açıklanan 2016 kayıp ve kaçak gerçekleşmelerine bakıldığında ise; 2 dağıtım şirketi dışında tüm şirketlerin hedefin altına düşerek, yurttaşlardan fazladan tahsil edilen kayıp ve kaçak bedelini kâr olarak hanelerine yazmalarına olanak sağlandı. Son 5 yılda, yıllık kayıp ve kaçak elektrik tüketim miktarının yaklaşık 30 milyar kilovat saat düzeyinde olduğu dikkate alındığında geçen yıl için kayıp ve kaçak tüketiminin parasal değeri 4,72 milyar lira olduğu ortaya çıktı. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) 2018 için açıkladığı 18.008 kuruşluk fiyatını hiç değiştirmezse yine aynı miktar üzerinden kamunun kasasından yani vatandaşın cebinden çıkacak kayıp ve kaçak tüketim parası 5,4 milyar liraya fırlayacak.