‘En hızlı Çin büyüyor’

‘En hızlı Çin büyüyor’
Çin’in 2017’de de dünyanın belli başlı gelişmiş ülkelerinden daha büyük bir büyüme performansı göstereceği bekleniliyor. EKONOMİ– IMF tarafından...

Çin’in 2017’de de dünyanın belli başlı gelişmiş ülkelerinden daha büyük bir büyüme performansı göstereceği bekleniliyor.

EKONOMİ– IMF tarafından yayımlanan rapora göre 2016 yılında Çin dünyanın başlıca ekonomileri arasında en hızlı büyüyen ülke oldu. Çin 2016 yılında yüzde 6.7 büyürken Almanya yüzde 1.9, ABD yüzde  1.6, Japonya ise yüzde 1 oranında büyüme kaydetti.

Çin'in küresel ekonomi büyümesine 1.2 puan katkıda bulunurken, ABD'nin ise 0,3 puan, Avrupa'da ise 0,2 puanlık katkıda bulundu. Çin dış ticaret, tüketim ve yatırım gibi kanallar vasıtasıyla küresel ekonomik büyümeyi güçlendirerek 2016 yılında da dünyanın en büyük büyüme motoru olmaya devam etti. Verilerin gösterdiğine göre Çin’in 2009 yılında bu yana küresel ekonomik büyümeye en büyük katkıyı yapan ülke konumunda bulunuyor.

İYİMSER BEKLENTİ: ‘ÇİN 2017'DE YÜZDE 6.5 BÜYÜYECEK'

2017 yılı için Çin’in büyüme hedefi yüzde 6.5 olarak belirlendi uzmanlar Çin’in bu büyüme hedefini tutturacağı görüşündeler. IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun verilerine göre 2017 yılı için Almanya’nın yüzde 1,5 ABD’nin yüzde 2,3, Japonya’nın ise yüzde 0,8 oranında büyümesi öngörülüyor.

Bu beklentiler ışığında bir değerlendirme yapılırsa Çin dünyanın belli başlı gelişmiş ülkelerinden daha büyük bir büyüme performansı gösterecek.

2017 yılı için diğer önemli bir makro ekonomik gösterge olan işsizlik beklentileri incelenirse, Çin'de işsizlik oranının yüzde 4,5’in altında kalması hedefleniyor. ABD için hedeflenen işsizlik oranı yüzde 4.5, Almanya için yüzde 6 ve Japonya için yüzde 3.1 düzeyinde bulunuyor.

Öne Çıkanlar