Uzmanların beklentisi ne yönde? Endişeyle beklenen nisan enflasyonu ne zaman açıklanacak?
+GERÇEK - Yurttaşın alım gücü günden güne düşerken, enflasyon oranı da yükselmeye devam ediyor. Nisan ayı enflasyon beklentisi artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisi ile 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 68'ye yükselebilir. Aylık enflasyon ise yüzde 6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon rakamlarına göre yıllık resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,14 ile 20 yılın zirvesini yeniledi.
Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti.
Nisan ayı enflasyon TÜİK tarafından 5 Mayıs 2022 perşembe günü duyurulacak. Saat 10:00'da verilerin açıklanması bekleniyor.
NİSAN AYI ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE?
Reuters’ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette, nisan ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 64,2 ila yüzde 70.85 arasında değişiyor. TÜFE en son Şubat 2002 döneminde yüzde 73,1 artış kaydetmişti. Aylık enflasyonun ise yüzde 6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor, tahminler yüzde 3,5 ila yüzde 7,8 bandında yer alıyor.
Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle artan emtia fiyatlarının ekonomiye etkisini yansıtır şekilde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini neredeyse iki katına çıkararak 2022 sonu enflasyon orta nokta tahminini yüzde 42,8 olarak belirledi.
Enflasyon raporunda TCMB tarafından paylaşılan grafiklere göre, enflasyonun zirveyi bu yıl yaklaşık yüzde 70 seviyelerinde görmesi ardından düşüşe geçmesi bekleniyor.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da, mayıs ayı ardından enflasyonda düşüş başlayacağını belirtti. Mart ayında yıllık enflasyon TL’deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde yüzde 61,14’e yükselmişti. Ankette yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı yüzde 52 olarak gerçekleşti.
Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor. Fakat Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji faturası ve döviz getirici turizm sektörü riskleri Türkiye’nin programını tehlikeye sokabilir.
Enflasyonun hanehalkı bütçesine etkisini azaltmak için hükümet temel gıdalarda katma değer vergisi indirimi uygulamış, belirli tüketici gruplarının enerji faturalarının bir kısmına destek açıklamıştı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun KDV indirimine rağmen nisanda bir önceki aya göre yüzde 8,02 arttığını; dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise ilk kez 17 bin TL’yi aştığını açıkladı.
UZMANLAR ENFLASYONLA İLGİLİ NE DİYOR?
Mahfi Eğilmez, "Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini yüzde 23,2'den yüzde 42,8'e yükseltti. Enflasyon beklentiniz ikiye katlanırken para politikanızda değişiklik yapmıyorsanız gerçekte bir para politikanız yok demektir" dedi.
Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini % 23,2'den % 42,8'e yükseltti. Enflasyon beklentiniz ikiye katlanırken para politikanızda değişiklik yapmıyorsanız gerçekte bir para politikanız yok demektir.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) April 28, 2022
Prof. Dr. Hakan Kara, "TCMB'nin 2022 enflasyon tahmini yüzde 42,8'e çekilmiş. Mayıstan itibaren enflasyon her ay yüzde 1 olursa bu tahmin tutar. Mayıs'tan itibaren enflasyon aylık yüzde 2 gerçekleşirse yıl sonu enflasyonu yüzde 54 oluyor" dedi.
TCMB'nin 2022 enflasyon tahmini % 42,8'e çekilmiş.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) April 28, 2022
Mayıs'ten itibaren enflasyon her ay %1 olursa bu tahmin tutar.
Mayıs'tan itibaren enflasyon aylık %2 gerçekleşirse yıl sonu enflasyonu %54 oluyor. https://t.co/hF5gsnyCA7
Uğur Gürses, "Merkez Bankası'nın bugün söylediği şu; yılsonuna enflasyonu yüzde 42,8 görüyorum, mart sonundan yıl sonuna kadar birikimli enflasyon yüzde 20,7 olacak ve de faizi düşük tutacağımdan hiç bir tasarruf aracı sizi bundan korumayacak. Geliri-ücreti-yevmiyesi TL olanların alım gücü eriyecek" dedi.
Merkez Bankası'nın bugün söylediği şu;
— Uğur Gürses (@ugurses) April 28, 2022
yılsonuna enflasyonu % 42.8 görüyorum, mart sonundan yıl sonuna kadar birikimli enflasyon % 20.7 olacak ve de faizi düşük tutacağımdan hiç bir tasarruf aracı sizi bundan korumayacak.
Geliri-ücreti-yevmiyesi TL olanların alım gücü eriyecek.
Atilla Yeşilada, "TCMB kendi enflasyon tahminini son üç ayda yüzde 90 yükseltti, ama hala "kasmayın, yakında düşer" havaları" ifadelerini kullandı.
TCMB kendi enflasyon tahminini son 3 ayda %90 yükseltti, ama hala "kasmayın, yakında düşer" havaları https://t.co/lUA9O198LD
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) April 28, 2022
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Yorumsuz! Merkez Bankası altı ay evvel 2022 enflasyonunu yüzde 11,8 tahmin ediyordu. Bu amaca ulaşmak için faiz indirimlerine hız verdi. Dünkü Enflasyon Raporu’nda ise 2022 beklentisini üç ay öncesine göre yüzde 19.6,6 ay öncesine göre yüzde 31 yukarı çekti" dedi.
Yorumsuz!
— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) April 29, 2022
Merkez Bankası 6 ay evvel 2022 enflasyonunu %11.8 tahmin ediyordu.
Bu amaca ulaşmak için faiz indirimlerine hız verdi.
Dünkü Enflasyon Raporu’nda ise 2022 beklentisini 3 ay öncesine göre %19.6,6 ay öncesine göre %31 yukarı çekti.