İktisatçılar: Erdoğan faiz artışı yaptı

İktisatçılar: Erdoğan faiz artışı yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kritik mevduat açıklaması sonrası ekonomistler görüşlerini paylaştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu.

 

Konuşmasında " Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak" ifadelerini kullanan Erdoğan'ın açıklamasının ardından dolar ve euroda sert düşüş yaşandı. 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kritik mevduat açıklaması sonrası ekonomistler yeni ekonomi hamlesine dair görüşlerini paylaştı.

Prof Dr. Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Erinç Yeldan, "Döviz kuru ile mevduat arasındaki fark devlet tarafından ödenecek ise faiz getirisi piyasa koşullarına göre yükseltilecek demektir. O zaman TCMB ne diye kendi faizini düşürüyor?" sorusunu sordu.

Ekonomi profesörü Ümit Akçay, uygulanacak bu yeni programın "kamu bütçesini kullanmak" olduğunu söyledi: 

"İki seçenek vardı: Çok yüksek faiz artışı ya da sermaye kontrolü. Bugün açıklanan program ile üçüncü seçenek ortaya çıktı: Kamu bütçesini kullanmak. Detaylar ortaya çıksın konuşalım ama çok önemli olabilir."

İktisatçı Yalçın Karatepe de Erdoğan'ın açıkladığı yeni program için, "Aslında bu, örtük faiz artışıdır" ifadelerini kullandı:

"Fazla heyecanlanmayın. Geçmişe dönük bir şey yok. Bundan sonra dövize endeksli bono satacaklar. Aslında bu örtük faiz artışıdır. Olay bu."

 

İktisatçı Dr. M. Murat Kubilay, mevduat açıklamasıyla ilgili sosyal medya paylaşımında, düzenlemenin daha önce birtakım çevrelerce bilindiğini yazdı:

"Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde, toplantıdaki muhtemel kararları birçok kişi biliyordu. Önceki TCMB kararlarında olduğu gibi, bu bilgilere sahip olanlar varlıklarını bir ihtimal bu yönde yönettiler. Biz sorgulamazsak sırtımızdan servet kazanmaya devam edecekler."

 

İktisatçı ekonomist Rafet Gürkaynak, adına faiz artışı denmese de yapılanın faiz artışı olduğunu ve MB %14 ile para vermeye devam ederse bunun da işe yaramayacağını belirtti:

"Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar."

İktisatçı Mahfi Eğilmez de sosyal medyada, "Şimdi anladım. Dolaylı faiz artırımı yapılıyor yani. Kur % 40 artmış, faiz % 14 ise aradaki 26 puan ödenecek. Ve bunun adı faiz olmayacak. Müthiş." ifadelerini kullanarak yapılanın dolaylı faiz olduğunun altını çizdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, faiz ve enflasyonla mücadelede "nas" ne diyorsa, onu yapacağız" sözlerinin ardından dolaylı da olsa faiz artışına gitmesi eleştirilere sebep oldu.

Prof. Veysel Ulusoy da son açıklamayla ilgili "Nas 1 hafta sürdü. Yeni hikaye gerekecek." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar