Eski AKP'li Suiçmez'den süt zammı tepkisi: 'Verilen fiyat komik, zam demek mümkün değil'

Eski AKP'li Suiçmez'den süt zammı tepkisi:  'Verilen fiyat komik, zam demek mümkün değil'
Eski AKP Edirne İl Genel Meclisi üyesi olan Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt alım fiyatını 13.5 TL'den 14.65 TL'ye çıkarmasına tepki gösterdi: Bize verilen zam zam değil.

EDİRNE - Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere çiğ süte yüzde 8.5 zam yaparak alım fiyatını 13.5 TL'den 14.65 TL'ye çıkardı. Ancak Artı Gerçek'e konuşan üreticiler ve sektör temsilcileri zammı yetersiz buldu. Sütün maliyetinin litre başına 16 TL olduğunu vurgulayan üreticiler ve sektör temsilcileri çiğ süt alım fiyatının en az 17 TL olmasını istedi.

'MARKETLERDE YAPILACAK ZAMMIN MAZERETİ'

Bir tepki de Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez'den geldi. AKP'nin eski Edirne İl Genel Meclisi üyelerinden Suiçmez, yapılan zamma şöyle tepki gösterdi:

"Komik tabii, zam demek sanki biraz espri oluyor. Bu bize verilen zam, zam değil. İsmine zam demek mümkün değil. Bunun geri planında market raflarına iyi bir zam yapmak için bize önden verilen bir mazeret diyelim. Bu açıklanan rakam, bizim şu anda ödediğimiz süt bedelinin altında. Şu anda bu rakamı bile baz almış olsanız, şu anda market rafında 50 TL'den aşağı paketlenmiş süt bulamazsınız. Biz bunu sanayicilerle görüşüyoruz ve diyoruz ki ‘Hadi bizde bu 15 TL. Bunun 2 TL de nakliye maliyeti, soğutma giderleri olur, 17 TL diyelim. Orada 50 TL. Sanayicinin bize dedikleri cevap: 'market raflarını biz belirlemiyoruz, marketçiler belirliyor'. Eğer bize fiyat vermiyorlarsa bu tüketiciye yazık günah değil mi?"

e3ea7fbc-dc81-45a3-b3ba-05031cdbcbf4.jpg Mustafa Suiçmez

'SONUMUZ HÜSRAN'

Süt üreticilerinin artan maliyetler nedeniyle hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığını dile getiren Suiçmez, şöyle devam etti:

"Hayvanlar kesiliyor. İnekler, anaçlar gidiyor. Geçtiğimiz pazartesi günü Edirne Canlı Hayvan Borsası'nda kesilen hayvan sayısı 27 dana, 27 dişi. Bu süt fiyatlarıyla, bu dişi hayvanların kesilmesini önleyemezsiniz. Bizim esas kırmızı et ihtiyacımızı erkek hayvanların karşılaması lazım. Ama et fiyatları yukarıda, süt fiyatları böyle yerde süründüğü sürece olmaz.Yukarıdakiler bunu ister değerlendirir, ister değerlendirmez ama sorunumuz hüsran. Yemin torbası 600 TL olmuş. 50 TL'den aşağı süt yok, hâlâ '1 TL zam yaptık'. Bu çözüm değil. İki yıldan beri sırf kırmızı eti karşılamak için yurt dışından yaklaşık 3 milyar dolarlık hayvan getirmişiz. Dişi hayvanların kesimine önlem alırsak, bunun bize geri dönüşünü en az 2.5-3 yıl sonra görmeye başlayacağız. Her geçen süre bizim aleyhimize işliyor.”

'SÜT FİYATI EN AZ 18.5 TL OLMALI'

Çiğ süt alım fiyatının en az 18.5 TL olması gerektiğini söyleyen Suiçmez, "Önümüzdeki süreçte daha büyük bir et krizi bekleniyor. Bunu hiç kimse kurtaramaz. İthalat ile iş dönmez. Et ve Süt Kurumu açıkladı, 'et kısmında zam yaptık’ dedi. Daha da artacak. Bunun önüne geçemezsin. Süt fiyatlarının dediğimiz rakamlara gelmesi lazım. Anaç hayvan desteği vermemiz lazım. Balkanlar'daki uygulamaları biliyoruz, hayvana böyle bir para veriyorlar. Onlar, Türkiye Cumhuriyeti ile kıyaslayamayacağımız devletler. Biz niye bunu veremiyoruz?” dedi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar