Esnaf bir kez daha sokağa indi: Teşvik ve düzenlemeler bekliyoruz

Hem işletmelerin kapalı olması hem de alkol satışlarına getirilen kısıtlama nedeniyle geçinemeyen esnaf iktidara seslenerek, taleplerinin karşılık bulmasını istedi.

Esnaf bir kez daha sokağa indi: Teşvik ve düzenlemeler bekliyoruz

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Covid-19 tedbirler kapsamında mekanları kapalı olan İstanbul esnafı İstanbul Şişhane Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklama da , "Esnaf batıyor! Tedbirler alınsın, iş yerlerimiz açılsın" yazılı pankartı bulunurken, "Barlar 10 aydır kapalı vaka sayısı arttı, hayret!", "İş yok, aş yok" dövizleri taşındı.

Açıklama öncesi "Açız, aç" diye sesini duyurmaya çalışan Türkiye Tekel Bayii Platformu Başkanı 20 yıllık esnaf Zeki Karabulut, bu süreç içerisinde hayatını idame ettirebilmek için arabasını sattığını söyledi. Dükkanının kapalı olduğu süreçte birçok yetkili isimle görüştüklerini söyleyen Karabulut, yetkililerinin kendilerini dinlemediğini sorunlarını dikkate almadığını belirtti.

Pandemi nedeniyle alkol satışlarına getirilen kısıtlamalara çelişkili ve anlamsız bulan Karabulut, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Alkol satışı yapan esnafların üvey evlat muamelesi yapıldığını görüyoruz. Hiçbir destekte almıyoruz. Hepimiz vergisini peşin ödeyen esnafız. 155 bin tekel bayiiyiz. Devletimizin yanımızda olması için çaba gösteriyor ama hiçbir destek alamıyoruz."

Çok sayıda tekel bayi esnafının araba ve evini sattığını hatta intihar eden esnaf arkadaşlarının olduğunu vurgulayan Karabulut, "Aldığımız sıfır destek. Akşam 20:00'da bize dükkan kapattırıyorlar" dedi. Karabulut, haftasonu alkol satışı yasağına dair ise, "Bize akşam 5'ten sonra alkol satamazsınız diyorlar. Saat 6'da alkol satarsak pandemi bulaşıyor, saat 6'dan önce pandemi bulaşmıyor mu? Yani akıl alacak gibi değil! Devletin bu kadar bizim üzerimizde baskı kurması, yardımcı olmaması bizi üzüyor" ifadelerini kullandı.

'GARİBAN BİR ESNAFTA ÇAY İÇERSEN CORONAVİRUS OLUYORSUN!'

Tekel Bayii işleten bir diğer esnaf Özder Penzeroğulları ise eşitsiz ve adil olmayan bir durumla karşı karşıya olduklarını iafde ederek şöyle konuştu:

"Sürekli sivil polis tarafından taciz ediliyoruz. Bir ekip geliyor diyor 'kapatacaksın' başka bir ekip geliyor diyor ki, 'açık kalabilirsiniz ama kesinlikle içki satışı yasaktır'. Bizde diyoruz ki; genelge de kesinlikle 'tekel bayii kapalı olacaktır' diye bir ibare yoktur. Yani kuruyemiş, şarküteri, büfe dışında kalan işletmeler kapalı kalıyor. Ama biz alkol satmıyoruz. Gidip bir özel gros marketlerde alkol satıyorlar, o zaman bu gros marketleri de kapatın. Polis 'Resmi çalışıyorlar, kesinlikle alkol satmıyorlar' diyor, bende alkol satmıyoruz diyorum ama 'Kapatın' diyorlar" dedi.

Bir esnaf lokantası da sıcak bir yemek yediğin zaman, gariban bir kıraathane de çay içersen, akşam tekel bayiine uğrayıp iki tane bira alırsan korona olursun diyen Penzeroğlulları, "ama 3 gün 3 gece Uludağ'da Kartepe'de her şey içinde 6 bin TL'ye tatil yaparsan kesinlikle korona olmuyorsun, AKP kongrelerine gidip salonları tıka basa doldurursanız, Cumhurbaşkanımızı mutlu edersiniz, kesinlikle korona olmuyorsunuz. Demek ki burada koronada adaletsiz davranıyor. Garibana farklı davranıyor, zengine farklı davranıyor" şeklinde konuştu.

ANKARA'YA YÜRÜYECEĞİZ

Basın açıklamasını okuyan Beşiktaş Esnaf Derneği Başkanı Hasan Durmuş, pandeminin faturasının esnafa kesilmesini kabul etmediklerini ifade ederek, iktidara gerekli adımların bir an önce atılması çağrısında bulundu.

"12 aydır işletmelerimizin kapalı olmasından ötürü, işletmecisinden çalışanına yüz binlerce ailenin evinde matem havası var. Toz pembe vaatlerin ve sözlerin aksine; işimiz yok, aşımız yok, açtayız ve açıktayız" diyen Durmuş, taleplerini şu şekilde sıraladı:

- İşletmelere yapılan kira yardımının, işletme usülüne bakılmaksızın basit usül ve gerçek usül diye bir ayrım yapılmadan bütün esnafa yardım yapılması ve miktarın daha yüksek olması,

- Kapalı kaldığımız, ya da açılmış olsa bile iş yapamayan tüm işletmelerin geçmiş bir yıla ait tüm vergilerinin silinmesi, sürecin ne zaman normalleşme başlayacağı belli olana kadar tüm vergilerin iptal edilmesi,

- Kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneklerinin, en az asgari ücret düzeyinde artması,

- Elektrik, su, doğalgaz faturalarında vergilerin alınmaması,

- Bankaların işletmelerin kredi puanına, borçlarına bakmaksızın, kredi desteği sağlaması ve verilecek kredilerin ödemelerinin en az bir yıl sonra başlaması.

Durmuş son olarak taleplerinin karşılanmadığı takdirde Ankara'ya yürüyeceklerini ifade etti.

Ankara erdoğan akp esnaf pandemi