İddia: EYT tarihi belli oldu, 15 Ocak

İddia: EYT tarihi belli oldu, 15 Ocak
EYT ile ilgili düzenlemenin 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe gireceği iddia edildi. 3600 ek gösterge düzenlemesi de 15 Ocak'ta devreye girebileceği belirtiliyor.

Artı Gerçek - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihin 15 Ocak olacağı iddia edildi.

İktidar medyasında EYT'nin 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi için hazırlık yapıldığı haberleri yer aldı.

Bütçe görüşmeleri sonrası gelecek torba yasada EYT düzenlemesi yer alacağı belirtiliyor. 3600 ek gösterge düzenlemesinin de 15 Ocak'ta devreye girebileceği ifade edildi. Sözleşmeli personele kadro konusunun da torba yasada olması bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞININ HESAPLANMASI

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar yeni emeklilik yasasını bekliyor. EYT Yasası ile emeklilikte yaşa takılanlar için 2023 yılından itibaren emeklilik yolunun açılması bekleniyor.
EYT yasası çıktıktan sonra yaş şartı dışındaki şartları tamam olanların; örneğin primi ve sigortalılık süresi tamam olanların maaş hesapları, diğer tüm emekli aylığı bağlananlar gibi, 3 dönem üzerinden yapılacak. Bu 3 dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı ortaya çıkacak. Kısacası emekli maaşı hesaplaması yapılırken sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar dikkate alınacak.

İLKANDA 1-1.5 MİLYON KİŞİNİN EMEKLİ OLMASI BEKLENİYOR

EYT'ye tabi olanlar da temelde diğer hak sahipleri gibi prim gün sayısı çok olanlar değil SGK'ya bildirilen prime esas kazanç yani brüt maaşı yüksek olanlar daha fazla emekli maaşı alacak. Çalışma hayatı asgari ücret üzerinden bildirilenler ise daha düşük maaş alacak.
EYT yasası kapsamında yaklaşık 4 milyon kişinin olduğu ifade edilirken, yasa çıktığı ilk anda 1-1,5 milyon kişinin emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor.

Yaş şartı dışında prim ve süresi tamamlanmayan yaklaşık 3 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerde şartları tamamladığında kademe kademe emekli olacak.

Emekli maaşları için süreç hak sahibinin başvuru tarihi itibariyle başlıyor. Ancak emekli maaşı hesaplaması dilekçenin verildiği aydan sonraki ay başından itibaren yapılıyor. Emekli olmak için başvuran bir EYT'linin maaş hesaplaması bir sonrası ay başından itibaren yapılıyor. Maaş bağlanana kadar da biriken tutar süreç tamamlanınca emeklinin banka hesabına yatacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar