EYT'de emekli aylığı bağlamak yıl sonuna kadar uzayacak

EYT'de emekli aylığı bağlamak yıl sonuna kadar uzayacak
Antalya SGK İl Müdürü Ablay, kentte şu ana kadar 29 bin EYT'linin başvuru yaptığını, iki günde 420 kişiye maaş bağladıklarını söyledi. Bu hesaba göre, EYT'lilerin emeklilik işlemlerinin tamamlanması aylarca sürecek.

Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının yürürlüğe girmesiyle 2 milyon kişi emekliliğe hak kazandı. Ancak EYT kapsamındaki memurların düşük emekli maaşı nedeniyle çalışmaya devam edeceği, 1,3 ila 1,5 milyon arasında başvuru yapılmasının beklendiği belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT kapsamında emeklilik başvurusu yapanların nisan ayından itibaren maaşlarını alacağını söyledi. Ancak, bu aydan itibaren maaşa hak kazanılsa da hem SGK müdürlüklerindeki personel yetersizliği hem de yoğunluk nedeniyle işlemlerin tamamlanmasının aylarca süreceği belirtiliyor.

SGK kaynakları, kurumun her yıl ortalama 400-450 bin kişiyi emekli ettiğini, bunun da ayda ortalama 33-37 bin kişiye karşılık geldiğini söylüyor. İşlemler hızlandırılarak, hafta sonu dahil fazla mesailerle birlikte bu sayı 100 bine çıkartılsa dahi onbinlerce kişi emekli maaşını yıl sonunda, hatta önümüzdeki yıl hesabında görebilecek.

İL MÜDÜRÜ AÇIKLADI: GÜNDE 220 KİŞİYE MAAŞ BAĞLANIYOR

Bu konudaki ilk somut veri de Antalya'da geldi. Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Beyazıt Ablay, kentte bugün itibariyle 29 bin başvuru aldıklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Antalya'da, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan ve prim gün sayısıyla yıl şartını yerini getiren yaklaşık 100 bin sigortalı yeni düzenlemeden faydalanabiliyor. Şu ana kadar 29 bin başvuru aldık. Beklediğimiz 100 bin EYT'linin yüzde 29'una tekabül ediyor. Antalya'daki EYT'li sigortalıların yaklaşık üçte birinin talebini almış bulunuyoruz. İki günde 420 sigortalımızın emekli aylığını bağladık. Tüm tedbirleri aldık, hızlı ve etkili hizmet sunuyoruz."

ÖNÜMÜZDE RAMAZAN, BAYRAM VE YAZ TATİLLERİ VAR

Ablay'ın paylaştığı bilgiye göre, günde ortalama 210 kişinin emeklilik işlemleri tamamlanıyor. Buna göre, 29 bin kişinin emeklilik işlemlerinin tamamlanarak, maaş bağlanabilmesi beş ayı bulacak. Üstelik, kentteki 100 bin kişinin tamamının başvurması halinde sürecin tamamlanması ayları bulacak. Ramazan'da işlemlerin daha yavaş ilerleyebileceğini, iki bayram ve yaz tatiliyle dosyaların yığılacağını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Özellikle büyükşehirlerde yoğunluk olduğunu belirten uzmanlar, küçük şehirlerdekilerin bu açıdan daha az bekleyeceğini söylüyor. Emeklilik başvurusu ise en son kayıtlı olunan SGK il müdürlüğüne yapılabiliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar