EYT'li çalışana prim desteği kaldırılıyor: Maliyet bin lira artacak

EYT'li çalışana prim desteği kaldırılıyor: Maliyet bin lira artacak
Meclis'e sunulan yeni vergi paketiyle birlikte EYT kapsamında emekli olup, aynı işyerinde çalışmaya devam edenlere sağlanan yüzde 5 prim desteği kaldırılacak. Bu durumdaki çalışanların işverene maliyeti bin lira artacak.

Artı Gerçek - Yeni vergi paketiyle EYT'li çalışan için işverenlere verilen yüzde 5'lik sigorta prim desteğinin kaldırılacak olması, işten çıkarmalara neden olacağı endişesini beraberinde getirdi. En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya tamamlanacak olması nedeniyle aradaki 2 bin 500 liralık fark böylelikle Hazine yerine çalışanlar ve işverenden çıkarılmış olacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Okan Güray Bülbül'e göre düzenleme işverene aylık bin liralık ek maliyet anlamına geliyor. Konuya ilişkin NTV'ye açıklama yapan Bülbül şu bilgileri verdi:

"Emeklilere hiçbir faydası olmadığı için sosyal güvenlik destek priminden kayıtdışı çalışma eğilimleri zaten vardı fakat işverenler bu teşvik nedeniyle en azından maliyet azalsın diye SGDP'li olarak bildirmeye devam ediyorlardı. Şimdi ne yazık ki pek çok EYT'linin bana sigorta yapmayın deme ihtimali arttı.

Halihazırda asgari ücret üzerinden çalıştırılan bir emeklinin işverene maliyeti 24 bin 902 lira, bu teşviksiz rakam. 23 bin 902 lira da teşvikli rakam yani arada bin TL'lik teşvik vardı."

KISA VADELİ SİGORTA PRİM ORANI DA ARTIRILIYOR

Yeni vergi teklifiyle işverenin ödediği kısa vadeli sigorta kolları prim oranı da yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarılıyor.

Bülbül, "Kısa vadeli sigorta kollarında iş kazası meslek hastalığı analık ve hastalık risklerine dair prim ödeniyor. İşçinin eline geçen rakamı değiştirmeyecek fakat asgari ücretin işverene maliyetini artıracak. Eğer temmuz ayı içinde hayata geçerse ağustos ayından itibaren işverenlerin asgari ücret için maliyeti 23 bin 552 lira 94 kuruş olacak. 50 TL'lik fark 0,25 lik artıştan kaynaklanacak" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar