'Faiz indirimleri küresel ekonomiyi virüsün etkisinden kurtarmaz'
ARTI GERÇEK - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta koronavirüsün ekonomik etkileri nedeniyle faiz indirimi yapmasının ardından diğer merkez bankalarından da beklentiler arttı. Yatırımcıların, küresel ekonomi için merkez bankalarının adım atmasını beklese de, finans piyasalarında bu görüşü paylaşmayanlar da var.
Fed, salı günü sürpriz adım atarak faizleri 50 baz puan indirmişti. Yatırımcılar, bankanın 17-18 Mart tarihlerindeki toplantısında da faiz indirimi fiyatlıyor. Ancak bazı ekonomist ve stratejistler faiz indirimi gibi para politikası araçlarının küresel ekonomiyi virüsün etkilerine karşı korumayacağı görüşünde.
Dallas Fed Bbaşkanı Robert Kaplan, koronavirüsün ABD'de yayılma hızının önemli bir faktör olacağını ve politika yapıcıların bu ay gerçekleştireceği toplantıda diğer bir faiz indirimine ihtiyaç duyulup duyulmayacağı konusuna ağırlık vereceğini söyledi.
Kaplan, teşhisi konulmuş vaka sayısındaki artışı çok çok dikkatle izleyeceğim. Önümüzdeki 10 gün ila iki haftalık sürede, asıl gelişmelerin ne olduğunu görmek durumunda olacağız. Bu kilit bir faktör olacak. Evet, uygun olanı ve bekleyip beklemememiz gerektiğini değerlendireeğim" şeklinde görüş bildirdi.
Kaplan, koronavirüs salgınının ABD'nin rekor uzunluktaki büyümesi için tehdit oluşturması ile birlikte, ABD Merkez Bankası'nın salı günü 2008'den bu yana ilk kez yaptığı 50 baz puanlık acil faiz indirimini destekledi.
Ancak yatırımcılar bu faiz indiriminden fazla etkilenmedi. Hisse senetleri bu hafta Fed'in 17-18 Mart'taki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında tekrar faiz indirimine gideceği beklentisi ile sert düşüş gösterdi.
KORONAVİRÜS ENDİŞESİ FED'İN BEJ KİTABI'NA DA GİRDİ
Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutan "Bej Kitap" raporunun şubat sayısını yayımladı. Raporda, koronavirüsün ABD'deki seyahat ve turizm sektörlerini olumsuz etkilediğine dair göstergelerin olduğu belirtildi. Ülkenin birçok bölgesinde imalat faaliyetlerinin gelişme gösterdiğinin aktarıldığı raporda, koronavirüs nedeniyle bazı tedarik zinciri gecikmelerinin rapor edildiği ve kimi bölgelerde üretimde gelecek haftalarda daha çok aksamanın yaşanmasından korkulduğu ifade edildi.
Raporda, tüketici harcamalarının genel olarak arttığı ancak büyümenin ülke genelinde dengeli olmadığına işaret edildi. Turizm sektöründeki büyümenin yatay seyrettiği vurgulanan raporda, "Koronavirüsün ABD'de seyahat ve turizmi olumsuz etkilediğine dair göstergeler var. Ülkenin birçok bölgesinde imalat faaliyetleri gelişme gösterdi ancak koronavirüsün bir sonucu olarak bazı tedarik zinciri gecikmeleri rapor edildi ve bazı bölgeler üretimde gelecek haftalarda daha çok aksamanın yaşanmasından korktuklarını bildirdi" ifadeleri yer aldı.
Raporda, Covid-19 ve yaklaşan başkanlık seçimlerinin muhtemel riskler olarak görüldüğü, bu nedenle kısa vadede ekonomik görünümde ılımlı bir büyümenin beklendiği kaydedildi.
PİYASALAR FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYOR AMA DURUM BU KEZ FARKLI
Diğer yandan Nomuara analistleri paylaştıkları bir notta, "Finansal piyasalarda ne zaman önemli bir küresel ekonomik çöküş olsa merkez bankalarının agresif biçimde faiz indirerek kurtarıcı olacağı fikri yerleşmiş. Piyasalar koronavirüs nedeniyle de aynı politikayı bekliyor. Ancak bu kez durum farklı" ifadelerini kullandı.
Analistler, şu anki ekonomik zayıflamanın finansal nedenlerden kaynaklanmadığını, bu nedenle virüse karşı en iyi yanıtın güvenli sağlık politikaları oluşturmak olduğunu ifade etti.
MUFG Union Bank Kıdemli Ekonomisti Chris Rupkey de, faiz oranlarının zaten düşük olduğunu ve daha fazla indirimin şirketleri harcamaya teşvik etmek için efektif olmayacağını söyledi. Rupkey, Fed'in beklemesi gerektiğini belirterek, "Bekleyip gerçekten resesyonda mıyız görmeli. Onlara tavsiyem bir daha faiz indirmemeleri yönünde, bu büyük bir hata olur" diye konuştu.
KAMU HARCAMALARI GİBİ MALİ ÖNLEMLER DAHA ETKİLİ
Bazı ekonomistler, kamu harcamaları gibi mali önlemlerin koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadelede daha etkili olacağını düşünüyor.
Economist Intelligence Unit'te Kıdemli Ekonomist olan Simon Baptist, sektörleri ve şirketleri hedef alan önlemler açıklayan Singapur ve Hong Kong örneğini verdi. Baptist, turizm gibi çeşitli sektörlere sağlanacak sübvansiyonların fark yaratacağını söyledi.
Tüm bu beklentilere rağmen Fed'in aldığı karar sonrası Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japon Merkez Bankası (BoJ) gibi büyük bankaların daha fazla faiz indirimi için açık kapı bıraktığı görülüyor.
S&P: KORONAVİRÜS ASYA PASİFİK'TEN 211 MİLYAR DOLAR SİLEBİLİR
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global de, bugün paylaştığı bir raporunda ölümcül koronavirüsün Asya Pasifik ekonomilerinden 211 milyar doları götürebileceğini söyledi. Kurum, Avustralya, Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve Tayland'ın resesyona gireceğini veya resesyon eşiğine geleceğini belirtti.
Kurum, ayrıca Çin'in 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 5.7'den yüzde 4.8'e düşürdü. S&P Global, en büyük darbeyi turizm sektörünün GSYH içindeki payı yaklaşık yüzde 10 olan Hong Kong, Singapur, Tayland ve Vietnam'ın alabileceğini öngördü. Bu ülkelerin elektronik ve otomotiv sektörlerinin tedarik zincirindeki risklere açık olduğu ifade edildi.