Focus dergisi: Türkiye ekonomisi için tek kurtuluş yolu IMF

Alman Focus dergisine konuşan Commerzbank'tan uzman Tatha Ghose, TL'deki düşüş eğiliminin tersine çevrilemeyeceğini, tek kurtuluş yolunun IMF programından geçtiğini söyledi.

Focus dergisi: Türkiye ekonomisi için tek kurtuluş yolu IMF

Türkiye siyasetinde IMF üzerinden tartışmalar sürerken, Alman Focus dergisinin görüşlerine yer verdiği uzmanlar, Türkiye'nin IMF'den başka seçeneği olmadığı görüşünde...

Dün, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kendisini IMF üzerinden eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sosyal medyadan yaptığı paylaşımla cevap vererek, Erdoğan'nın "IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi?’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor" sözlerine Babacan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF'ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var" dedi.

TEK KURTULUŞ YOLU IMF'DEN GEÇİYOR

Türkiye ekonomisinin yaşadığı darboğazı ele alan Alman Focus dergisine konuşan Commerzbank uzmanı Tatha Ghose, TL’nin değer kaybıyla ilgili, Lira’nın düşüş eğiliminin tersine çevrilemeyeceğini söyleyerek, Türk ekonomisi için tek kurtuluş yolunun IMF programından geçtiğini ileri sürdü.

Alman Focus dergisi, Türk Lirası’nın durdurulamayan düşüşüne dikkat çekti. Focus, Türk Lirası’nın bir rekordan diğerine ilerleyişinin uzun bir zaman daha süreceğini ve düşüşün sonunun henüz gelmediğini iddia etti. Focus’a görüş beyan eden uzmanlara göre de, eylül sonunda dolar 8,50, euro ise 10,50 TL’yi bulacak.

Türk Lirası’nın dolara karşı birkaç aydan beri sürdürdüğü stabil durumdan çıkıp tarihi bir düşüş yaşadığını kaydeden Alman dergisi, "Hafta başında da düşüş devam etti. Pazartesi 1 dolar 7,4084 lira, euro ise 8,7217 lira değerindeydi. Bu yeni bir tarihi değer. Temel sorunlar ek olarak komşu Yunanistan ile gerilim, son düşüşü tetikledi. Doğu Akdeniz’de ülkeler doğalgaz konusunda savaşıyor. Önümüzdeki günlerde bir Türk araştırma gemisinin Yunanistan’ın Megisti (Kasteloriso) adasının güneyinde doğal gaz araması bekleniyor. Atina yanıt olarak, Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in başkanlık ettiği Dışişleri ve Savunma Hükümet Konseyi’nin (KYSEA) özel bir toplantı yapacağını duyurdu. Atina’daki hükümet kaynaklarına göre, iki NATO ülkesinin donanmasının çok sayıda gemisi bu bölgede bulunuyor" ifadelerine yer verdi.

Buna karşılık Alman Hükümeti, Türkiye Hükümeti'nin projesini açıkça eleştirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, pazartesi günü Berlin’de yaptığı açıklamada, Ankara’nın Avrupa Birliği ile ilişkilerinin daha da kötüleştiğini duyurdu.

EURO 10,50, DOLAR İSE 8,50 LİRAYA YÜKSELEBİLİR

Commerzbank uzmanı Tatha Ghose de, diğer faktörlerinde etkisiyle TL üzerinde devalüasyon baskısı oluşturduğunu kaydetti. Ghose, hükümet yetkilileri ve bankaları TL’nin faizini desteklemek için alınan başarısız tedbirler hakkında, "Bankacılık sistemi kozmetiklerinin veya kısmi sermaye kontrollerinin hangi kokteyli karıştırılırsa karıştırılsın, liranın eğilimini tersine çeviremeyecek" yorumunu yaptı. Ghose, "Hangi müdahale mekanizması döviz kurunu sabit tutmuşsa, muhtemelen başarısız olmuştur" diye yazdı.

Ghose, cuma günü TL’nin daha da düşeceğini ileri sürdü. Ghose’ye göre eylül ayı sonunda, Türk parası tekrar istikrar kazanmadan euro 10,50 liraya, dolar ise 8,50 liraya yükselebilir.

Ghose, Londra piyasasındaki anormallik konusunda da, "Müdahalelerin amacı yabancı bankaların TL’ye dönük spekülatife açık pozisyonlarına son vermektir" dedi.

MUHTEMEL TEK ÇIKIŞ YOL: IMF PROGRAMI

Focus, Ghose’nin tek muhtemel çıkış yol olarak bir IMF programını gördüğünü ve "Eğer TCMB, USD-TRY dramatik bir şekilde çöktükten sonra umutsuz bir kurtarma girişiminde faiz oranlarını yükseltirse, forex piyasası bu hareketin başkanın onayına sahip olmadığını anlayacaktır" görüşüne yer verdi.

Bu durumda artış muhtemelen sadece geçici olacağını ileri süren dergi, "Piyasa bunu fark edip lirayı daha da aşağı çekecektir. Tek çıkış yolu, yani Ghose’un vardığı sonuç, örneğin ‘Erdoğan’ın alışılmışın dışında para politikası deneyinin sona ermesi, piyasadaki Merkez Bankası gibi önemli kurumların güvenilirliğini yeniden sağlamanın olası bir yolu’ anlamına gelen bir IMF programıdır" dedi.

imf Commerzbank Türkiye ekonomisi