Gelir İdaresi, yurtdışı çıkış harcının 20 kat artırılmasını önerdi

Gelir İdaresi, yurtdışı çıkış harcının 20 kat artırılmasını önerdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, halen 150 TL olan yurtdışı çıkış harcının artırılması için çalışma yaparken, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 20 kat zam yapılması önerisinde bulundu. GİB, harcın 3 bin TL olarak belirlenmesini istedi.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarını yürüttüğü yeni vergi paketinin temmuz başında TBMM'ye sunulması planlanıyor.

Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 24 Mayıs tarihli '2024 yılı kanun çalışmaları sunumu'nda ise yurtdışı çıkış harcına astronomik oranda zam yapılması önerildi.

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen'in sosyal medya hesabında paylaştığı sunum metninde, 150 TL olan yurtdışı çıkış harcının 3 bin TL’ye yükseltilmesi istendi.

Sunumun, 'önerilen düzenleme' ara başlığı altında şöyle denildi: "Yurtdışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3 bin TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlemesi önerilmektedir."

6 AYDA 12,5 MİLYAR LİRA GELİR HESABI

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı sunum metninin 'etki analizi' başlıklı bölümünde ise 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişinin yurtdışına çıktığı bilgisine yer verilerek, "2024 yılında da aynı sayıda kişinin yurtdışına harç ödeyerek çıkış yapacağı varsayımı ile 6 aylık gelir etkisinin 12,5 milyar TL olacağı hesaplanmaktadır" değerlendirmesine yer verildi.

KİMLER MUAF?

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, yurtdışı çıkış harcından muaf olanlar şöyle:

"- Çıkış tarihi itibariyle yurt dışı oturma iznine sahip olanlar

- 7 yaş altındaki bütün çocuklar

- Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan yolcu veya yük taşıma araçlarının mürettebatları

- Çift pasaport sahibi olup yurt dışına çıkarken diğer ülkenin pasaportunu kullanalar

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) kimlik göstererek çıkanlar." (EKONOMİ SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar