Gençlerin hayali yurt dışına ‘kaçmak’: Bir an önce kendimi bu ülkeden atmak istiyorum
23 Nisan 20219’da NTV canlı yayınına katılan bir öğrencinin, "Akademik olarak hayalin nedir?" sorusuna "Almanya Köln Üniversitesi’nde tıp okumak istiyorum, ondan sonra da belki Alman vatandaşı olurum" sözleriyle hafızalara kazınan, yöneticilerin geleceksiz bıraktığı gençlerdeki yurt dışına gitme isteği her geçen gün artıyor.
Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı son 1 yılda 2 puandan fazla artarak yüzde 28.3’e ulaşırken, gençler kendileri için iş yaratamayan ülkelerinden ‘kaçıp’ yurt dışında yaşamanın hayalini kuruyor.
Türkiye, bir 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını daha, gençleri geleceğe giderek daha umutsuz bakarken giriyor. OECD 2021 Türkiye raporunda gençlerin yatırımlardaki durgunluktan en çok etkilenen kesim olduğu belirtilerek, "Son 3 yıldır yaşanan ekonomik duraksama paralelinde özellikle gençler yeni iş alanları yaratılamamasından belirgin bir şekilde etkilendi" denildi. Bu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına da yansıdı. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı son bir yılda 2 puandan fazla artarak yüzde 26.0'dan yüzde 28.3'e yükselmiş durumda.
BEYİN GÖÇÜ ARTTI
TÜİK'in dün açıkladığı işsizlik verilerini yorumlayan DİSK-AR da genç işsizliğine dikkat çekti. Dar tanımlı genç işsizliği yüzde 25.3 seviyesine çıktı ve bu oranla Türkiye, AB ve OECD'nin en yüksek genç işsizlik oranlarından birine sahip. Bu durum beyin göçünü tetikliyor.
YÜZDE 76’SI YURT DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYOR
Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre OECD raporunda Türkiye'de gençlerin eğitiminde 1 yıllık artışın, yurt dışında yaşama isteğini yüzde 24 yükselttiği vurgulandı. Yurt dışında yaşamak isteyen gençlerin oranı araştırmalarda yüzde 76'ları buluyor.
‘ALMANYA’DA BÖYLE, TÜRKİYE’DE OLSAM A101’DE KASİYER OLABİLMEK İÇİN BİLE TORPİL ALMAM GEREKECEKTİ’
Twitter'da gençler bu hayallerini anlatırken, yurt dışına giden bir genç ise şöyle yazıyor:
"Fırsatım oldu yurt dışına yerleştim. Almanya'da yazılımcı ihtiyacını karşılamak için başlatılan bir programla 27.000 €'luk yazılım kursunu devlet desteği ile ücretsiz alıyorum. TR'de olsam A101'de kasiyer olabilmek için bile torpil aramam gerekecekti."
GÖÇ VİDEOLARI REKOR KIRIYOR
Gençler yurt dışına gitmenin yollarını ararken, Youtube'da gidenlerin çektiği "Nasıl göç ettik" videoları izlenme rekorları kırıyor.
Bir videonun altındaki şu yorum dikkat çekiyor: "Kapıları açsalar gençlerin yüzde 90'ı yurt dışına gitmeyi tercih eder."
‘BİR AN ÖNCE KENDİMİ BU ÜLKEDEN ATMAK İSTİYORUM’
Diğer bir genç ise şöyle yazıyor: "15 yaşındayım, derslerim gayet iyi fakat sürekli gelecek kaygısı yaşıyorum. İş bulabilecek miyim, hayata borçla mı başlayacağım gibi endişe içerisindeyim. Bir an önce kendimi bu ülkeden atmak istiyorum."