Herkesin dilinde reform var: Neymiş bu yapısal reformlar?
Albayrak'ın alaycı bir dille, 'Neymiş bu bu yapısal reformlar' sözü seçim sonrası hem iş dünyasının hem de Erdoğan'ın açıklamalarında ön planda yer aldı.
ARTI GERÇEK - Geçen yıl ağustos ayında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı tanıttığı toplantıda, kendine has üslubuyla hatta biraz da alaycı bir dille sarf ettiği, "Herkesin dilinden düşürmediği yapısal reformlar, yapısal reformlar. Neymiş bu yapısal reformlar!" cümlesi o günlerde çok konuşulmuştu.
O günlerde o konuşmanın görüntüleri sosyal medyada hızla yayılmış ve "yapısal reformlar" sözü sadece ekonomiyle ilgilenenlerin değil herkesin kullandığı bir söz haline gelmişti.
Seçim sonuçlarının belli kentler için açıklanmaması kadar 31 Mart yerel seçimleri sonrası yapılan açıklamalara damga vuran sözlerden biri de şüphesi "yapısal reformlar" oldu.
İş dünyası örgütleri seçimin ardından gerçekleştirdikleri açıklamalarda istisnasız reform vurgusu yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da, 31 Mart gecesi konuşmasında reformlardan söz etti.
SEÇİM SONRASI İŞ DÜNYASINDAN REFORM AÇIKLAMALARI
TÜSİAD, açıklamasında "Yeni reform döneminde öncelikli hedefimiz ekonomik sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmek olmalıdır. Serbest piyasa ilkelerinden taviz vermeden, düzenleyici kurulların bağımsızlık ve saydamlığını güçlendiren, dünyada rekabet gücümüzü artırıcı yapısal reformları içeren ve ekonomik kırılganlıkları giderecek bütüncül bir ekonomik yaklaşım son derece etkili olacaktır" ifadesine yer verdi.
TÜRKONFED ise, "Finansal dalgalanma sonrasında ekonomide dengelenme sürecinin başarıya ulaşması, önümüzdeki dönemde tarım ve sanayi sektöründe verimlilik artışı hedefli reformlara eğilerek rahatlıkla sağlanabilir. Seçimsiz geçmesini temenni ettiğimiz 4,5 yılı, geçici çözümlerle değil kalıcı reformlarla iyi değerlendirmeliyiz. Enerjimizi kısır tartışmalara harcamak yerine; potansiyelimizi harekete geçirecek ve ekonomide güven iklimini yaratacak ortamı sağlamalıyız. Piyasaların güven ve şeffaflık sorununu her fırsatta kullandığını görüyoruz. Bu da Türkiye ekonomisini kırılgan hale getiriyor. Reform girişimlerinin başarısı, kaçınılmaz bir şekilde ekonomide güven ortamının ve mali piyasalarda da istikrarın sağlanmış olmasına bağlı" değerlendirmesi yaptı.
Ayı şekilde TOBB da, seçim sonrası açıklamasında, "Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye'nin ilk gündem maddesi ekonomi olmalı. Zira ekonomide atılacak çok adım, yapılacak daha çok işimiz var. Bu dönemi, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz. Ekonomiye odaklanabileceğimiz, böylece ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebileceğimiz bu dönem, ülkemiz için çok büyük bir önem taşıyor. Ekonomi yönetimi, seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçim sonrasında hızla harekete geçilmesini bekliyoruz" dedi.
ERDOĞAN DA YAPISAL REFORMLAR DEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin hemen ardından önce İstanbul Huber Köşkü'nde ardından da Ankara'da balkon konuşması sırasında ekonomide "yapısal reformlar"a gidileceğini önemle vurguladı. Böylelikle iş dünyasının yapısal reform talebi Erdoğan tarafından görülmüş ve dillendirilmiş oldu.
Yapısal reformlar sosyal medyanın da gündemindeydi.
Ben yapısal reformların; hukuka üstünlük tanıyarak, yargı bağımsızlığını gerçekleştirerek, yasalar önünde herkesi eşit sayarak, yasama, yargı ve yürütme erklerini ayırarak başlayacağını, oradan ekonomiye gelineceğini söylüyorum. Bir yanlış anlama olmasın.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) April 1, 2019
Krizin çözümü için atılması gereken adımlar, yapısal reformlar ve üretim ekonomisine geçiş şart diye boşuna dememiştik, samimiydik. Şimdi seçimlere kadar uzun bir zaman var. Yanlış gidişatı doğruya çevirmek için desteğe hazırız yeterki İktidar, dürüst ve iyi niyetli olsun...
— Bülent Kuşoğlu (@bkusoglu) April 1, 2019
"Şimdi ekonomik reformlar zamanı.." Hayır Dostlar . Şimdi yapısal reformlar zamanı. Eğer yapısal reformlar gerçekleştirilmezse, diğer reformlar başarılı olmayacaktır. @TOBBiletisim @TUSIAD
— emre alkin (@emrealkin1969) April 1, 2019
#USDTRY kuru Pazartesi sabah açılışta Cuma kapanışa göre önce %1 artar. Ondan sonrasını ise yapısal reformlar ve yönetimin kalitesi belirler.
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) April 1, 2019
Artık seçimler bittiğine göre ülke olarak, tam konsantrasyonla yapısal reformlara eğilmeliyiz.Siyasetçilerden de bu tip açıklamalar gelmesi olumlu. Ekonomi anlamında kökten bir reform hareketi şart. İlk önce piyasalara güven verip, sonrasında Enflasyonla tam saha mücadele etmeli.
— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) March 31, 2019