Herkesin gözü döviz kurlarında: Dolar 15,26 TL seviyesinde
Pazartesi günü 15 seviyesini aşan dolar/TL haftanın ikinci işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Kurda günlük yükseliş yüzde 1'e çıkarken, euro/TL ise 16,11 seviyelerinde...
+GERÇEK - Enflasyon, Ukrayna ve şahin merkez bankalarına yönelik endişelerle küresel çapta riskli varlıklardan kaçış yerini dipten alımlara bırakıyor. Gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı toparlanma çabası gözlenirken Türk Lirası olumsuz ayrışıyor.
Dolar/TL kuru yüzde 1'e varan yükselişle 15,26 seviyesinin üzerini gördü. Euro/TL ise bugün psikolojik 16 seviyesini aştı.
Pazartesi günü neredeyse 20 baz puan yükselen Türkiye'nin beş yıllık CDS'i iki baz puan artarak 686 baz puana ulaştı.
JPMorgan stratejistleri Luis Oganes ve Jonny Goulden yayımladıkları notta yeni bir dolar/TL vadeli uzun pozisyonu tavsiyesi verdi. Stratejistler, "Liranın son dönemdeki istikrarını ülkenin cari denge pozisyonundaki bozulma ve lirada düşüş yönündeki baskılarla uyumsuz buluyoruz" yorumunu yaptı.
Stratejistler üç aylık forward seviyesi olarak 16,29 giriş seviyesinden 18,00 hedefli dolar/TL uzun pozisyon tavsiyesi verdi.
Güne 15,09 TL ile başlayan dolar kuru, öğleden sonra yüzde 1,21 artışla 15,26 TL'den işlem gördü. Dolar, 18 lirayı aşmasıyla devreye alınan kur korumalı TL mevduat sisteminin açıklanması ile 10 lira seviyesine kadar çekilmişti. Dolar, bugün ulaştığı 15,26 TL ile 20 Aralık’taki tarihi zirve sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
Dün en düşük 14,92 TL, en yüksek 15,13 TL seviyelerini gören dolar kuru, günü 15,09 TL seviyesinde kapatmıştı. Dolar kuru, 12 Nisan tarihinde 14,55 ile son bir ayın en düşük rakamlarını görmüştü.
Doların küresel piyasalarda yükseldiği ve para birimlerinin değer kaybettiği bu hafta TL yüzde 2’ye yakın geriledi.
Güney Afrika randı, Meksika pesosu, Polonya zlotisi, Güney Kore wonu ve Macaristan forinti gibi gelişen ülke paraları içinde Türk Lirası, haftanın ilk iki işlem gününde en çok kayıp vererek negatif ayrışıyor.
JPMORGAN: TL'DE KADEMELİ DEĞER KAYBI BEKLİYORUZ
JPMorgan geçen hafta yayımladığı raporda, "TL'nin son dönemdeki istikrarını, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma ve cari denge pozisyonundaki bozulma ile uyumsuz görüyoruz" demişti. Societe Genarale ise dün yayımladığı bir raporda Merkez Bankası'nın yüksek enflasyona rağmen para politikası duruşunun değişmesinin düşük ihtimal olduğuna dikkat çekerek, "TL'de kademeli değer kaybı bekliyoruz" dedi.
TL geçen haftadan beri dolar karşısında yaklaşık yüzde 3 değer kaybetti. TL'nin son bir aydaki değer kaybı ise son üç günde yaşanan kayba eşit. Benzer para birimlerinde ise son bir ayda yüzde 7-10 arasında daha belirgin kayıplar görülüyor.
Çin ekonomisinin resesyona gireceği veya yavaşlayacağı endişelerinin artması nedeniyle emtia ihracatı yapan ülkelerin para birimleri ve petrol fiyatları gerilerken, yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesiyle dolar 20 yılın zirvesine yakın seyir izlemeye devam etti.
ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Avustralya Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz artırımına gitmelerinin ve yüksek enflasyonla mücadelede politikalarını daha da sıkılaştıracağı beklentilerinin kuvvetlenmesinin ardından ekonomik büyümeye dair endişeler yeniden gündeme geldi.
YATIRIMCI, ABD TÜFE VERİLERİ ÖNCESİNDE KAYGILI
Küresel yatırımcılar, çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE verileri öncesinde de kaygılı kalmayı sürdürüyor. TÜFE'nin oldukça az gerileyeceği ve bu oranda bir gerilemenin Fed'in hazirandaki politika toplantısında faizleri en az 50 baz puan artırmasının önüne geçemeyeceği öngörülüyor.
Dolar/TL, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlarında 11 Mart'ta da 14.9950 seviyesini test etmiş, TCMB'nin de döviz satışlarıyla 15 seviyesini aşamamıştı.
Piyasalar mevcut kur politikasını kamu kontrollü bir rejim olarak nitelendiriyor. TCMB ihracatçı döviz gelirlerinin yüzde 40'ını ve KKM uygulmasının döviz kısmını rezervlerine katsa da bankanın rezervleri aynı oranda artmıyor. Aradaki fark kamunun yön belirleyici olduğu kurda hükümetin tanımıyla "istikrar" için kullanılıyor. TCMB resmi olarak kurdaki müdahalelerini kabul etmezken hareketleri dalgalı kur rejimi olarak yorumluyor.