Hindistan Merkez Bankası, Yes Bank'a el koydu
Hindistan Merkez Bankası, hükümetin kurtarma planı dahilinde güç durumdaki ülkenin dördüncü büyük bankası Yes Bank'ın yönetimine el koydu.
Hindistan Merkez Bankası, hükümetin kurtarma planı dahilinde güç durumdaki ülkenin dördüncü büyük bankası Yes Bank'ın yönetimine el koydu. Hindistan Merkez Bankası, 30 gün içinde bir kurtarma planı hazırlama taahhüdü ile birlikte, zor durumdaki Yes Bank Ltd.'nin yönetimine el koydu ve bankanın faaliyetlerine kısıtlamalar getirdi.
Hindistan Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, ülkenin dördüncü büyük özel bankası Yes Bank'a yükümlülükleri için ödeme yapmama talimatı verdiğini duyurdu. Ayrıca, bankadan para çekişleri 50 bin rupi (682 dolar) ile sınırlandırıldı.
Bu adım, hükümetin Yes Bank'ı kurtarmak için bir plan hazırlamasının ardından geldi. Ülkenin en büyük bankası olan State Bank of India, konu hakkında bilgiye sahip kaynakların perşembe günü bildirdiği üzere, Yes Bank Ltd.'ye yeni sermaye enjekte edecek bir konsorsiyuma liderlik yapacak.
Bu kurtarma adımı, Hindistan'ın tüketicilere ve küçük işletmelere yüklü miktarda kredi veren geleneksel olmayan bankalardaki krizi kontrol altına almakta çektiği güçlüğün altını çiziyor. Hindistan'ın karşı karşıya bulunduğu bu güçlük ekonomik büyümenin 11 yılın en düşük seviyesine yavaşlamasına yol açtı. Bu karar ayrıca hükümetin azalan yatırımcı güvenini artırmak için müdahale etmek zorunda kalmasının diğer bir örneğini oluşturuyor.
Yes Bank rasyolarını güçlendirmek için ihtiyaç duyduğu sermayeyi hızlı bir şekilde sağlayamadı ve lokal kredi piyasasında devam eden daralmadan dolayı sıkıntı çeken gölge bankalardaki varlıkları nedeniyle istikrarına yönelik sorularla karşı karşıya kaldı.
Hindistan'da döviz ve hisse senedi piyasaları Yes Bank haberi sonrası, finans sistemini olumsuz etkileyeceği endişeleri ile sert düşüşlere sahne oldu.
Yes Bank hisseleri Mumbai'de cuma sabahı yüzde 25 kadar değer kaybetti ve banka hisselerini içeren endeks yüzde 5'ten fazla geriledi. Rupi dolar karşısında yüzde 1'den fazla değer yitirdi ve Ekim 2018'de gördüğü tüm zamanların en düşük seviyesine yaklaştı. Hisse senetleri göstergesi S&P BSE Sensex Endeksi kaybını yüzde 3.8'e kadar çıkardı.