Hisarcıklıoğlu: Finansmana erişim zorlaştı | Kavcıoğlu: Hepimize düşen görev reeskontun amacına ulaşması
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun katıldığı toplantıda Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azalmasıyla ilgili şikayetlerin arttığını belirtti.
Reel sektörün finansmana erişim şikayetleri sürüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da finansmana son dönemde erişimin zorlaştığını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da katıldığı TOBB Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı'nda işletme sermayesi kredisi ihtiyacının maliyetlerdeki yükselişler arttığını fakat bazı bankaların kredi vermeyi durduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasında şu ifadeler öne çıktı:
"Yurti çinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra, tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla da karşı karşıya kaldık.
Rusya-Ukrayna savaşı, Çin-Tayvan gerilimi, enerji ve gıda arzındaki sıkıntılar, Covid-19’un yeniden yayılması ve dünya genelinde faizlerin artmaya başlaması, küresel büyümeyi aşağı yönlü etkiliyor.
2022’nin geri kalanında, dünyayı daha kasvetli ve daha belirsiz bir ortam bekliyor.
Dolayısıyla, karşımıza çıkan bu zorlu dönemde; firmalarımızın uygun koşullarla finansmana erişiminin sağlanması, ülkemiz ekonomisi için kritik önemdedir.
Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler artmıştır.
En büyük sıkıntıyı da; en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır.
Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir.
Merkez Bankası fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizler yüzde 20 civarındayken, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladıkları görülmektedir. Bazıları da hiç kredi vermemektedir.
Diğer bir sorun; kredi vadeleridir. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da, giderek daha güç hale gelmektedir.
REESKONT KREDİSİNE İLİŞKİN ŞİKAYETLER ARTIYOR
Öte yandan, ihracatçılarımız için çok önemli bir imkân olan, Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de artmaktadır.
Reel sektörün arzusu, kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasıdır.
Zira ülkemizde yatırım yapan, ihracat ve istihdam sağlayan her firma, milli değerimizdir ve korunması gerekmektedir.
Diğer taraftan yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle; yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre artmıştır.
İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir.
Dolayısıyla, artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, alınan tedbirlerin yan etkileri konusunda hassas olunması; bankacılık sisteminin de krediye erişimi kolaylaştırması gerekmektedir.
Bankalarımızdan da, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaları ve yapıcı hareket etmeleri beklenmektedir."
HEPİMİZE DÜŞEN REESKONT KREDİLERİNİN DOĞRU KULLANILMASI
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise ekonomiye ilişkin bir sunum yaptı. Kavcıoğlu'nın konuşmasında öne çıkan mesajlar şöyle:
"TL cinsi ihracat ve yatırım kredileri 2022 başından itibaren hızlı bir artış göstermiştir.
2022 yılının ilk yarısında sağlanan krediler 2021 yılının tümünün neredeyse iki katına ulaşmıştır.
Yatırım ve ihracat kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 28 ile son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığının altını çizmek istiyorum.
Kredi verilen firma sayısı 1 milyon 878 binden 1 milyon 960 bine ulaşmıştır.
Reeskont kredilerinin karşılanması konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz.
Size, bize hepimize düşen görev reeskont kredisinin hedefli olarak en sağlıklı bir şekilde doğru yerlere doğru firmalara ulaşmasıdır. Bizim çabamız budur. Bunda da kısmen başarılı olduk.
En kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü amaçlamaktayız.
Amaç cari fazla vererek, Türkiye'de sürekli ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamaktır.
Bu çerçevede her türlü makro ihtiyati tedbiri almaya devam edeceğiz."