'Hükümet bankaların batık kredileri üstlenmesini istiyor'
Reuters, Türkiye'de hükümetin 8 milyar dolarlık batık kredileri üstlenmeleri ve ekonomiyi canlandırmak için kredi vermeye başlamaları konusunda bankaları zorladığını ileri sürdü.
Reuters, Türkiye'de hükümetin 8 milyar dolarlık batık kredileri üstlenmeleri ve ekonomiyi canlandırmak için kredi vermeye başlamaları konusunda Türkiye bankalarını zorladığını ileri sürdü. Reuters tarafından üst düzey hükümet yetkilileri ve sanayi çevrelerine dayandırılarak aktarılan haberde, Türkiye hükümetinin bu yaklaşımı 'en saldırgan hamle' olarak nitelendirildi.
Reuters, Türkiye’de hükümetin bankaları 8 milyar dolar batık krediyi üstlenmeleri için zorladığını iddia etti. Reuters iddiasını üst düzey hükümet, banka ve şirket yetkililerine dayandırdı. Batık kredileri üstlenmeleri ve ekonomiyi toparlamak için kredi musluklarının açılması için Türkiye’de faaliyet gösteren özel bankaların zorlandığını ileri sürdü.
Hükümetin bu yaklaşımı 2018 yılı döviz krizinin ardından gerçekleşen ‘en saldırgan hamle’ olarak nitelendirilirken, bankalarla yapılan görüşmelerde hükümetin istediği sonucu alamadığı ve Ankara’nın sabrının kalmadığı da ifade edildi.
MERKEZ BANKASI YÖNTEM GÖSTERİYOR
Merkez Bankasının diğer banka üst düzey yetkilileriyle son dönemde yaptığı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirip batık kredilerin nasıl üstlenileceği konusundaki tavsiyelerini yaptığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek yıl büyüme hedefinin yüzde 5’e çıkartılması hedefini yerine getirmek amacıyla hükümetin bankaların daha fazla kredi vermelerini sağlama adına bu girişimin yapıldığı belirtilirken, banka temsilcilerini ise kayıplarına karşı kalkan olması konusunda Maliye Bakanlığı'ndan daha fazla destek isteği kaydedildi.
Beş kaynakla görüşmeler yapıldığı söylenen haberde, hükümetin bankalardan son bir kez ‘borçla başa çıkmalarını’ istediği ve görüşmelerde ilerleme kaydedilememesinden ötürü ‘Ankara’nın sabrı kalmadığı’ belirtildi.
MOODY’S: BANKALAR KÂRININ AZALACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Moody’s ise, BDDK’nın bankaların takip hesabına aktarması gereken kredilerle ilgili açıklamasının Türkiye bankaları üzerindeki baskıyı artıracağını öne sürdü.
Moody’s, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) takip hesaplarına aktarılması gereken 46 milyar liralık krediler için zarar karşılığı ayrılması yönünde bankalara bildirimde bulunmasını değerlendirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu, sorunlu kredilerin yeniden sınıflandırılmasının bankalar için kârlılığı azaltacak varlık riskinin arttığını ortaya koyduğundan negatif olduğunu belirtti.