İçerideki durgunluk sanayiciyi dışarıya yöneltti
Ekonomideki durgunluk sanayiciyi yurtdışına yöneltti. Birleşmiş Markalar Derneği'ne üye markalar bu yıl yurtdışında 500 yeni mağaza açacak.
Durgunluk, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyondaki artış eğilimi 2018 yılını zor geçiren iş dünyası için gelecekte daha da sıkıntılı günler demek anlamına geliyor. Büyük sanayi şirketleri ağırlığı ihracata veriyor, yatırımlarda ise yön dış pazarlar.
Türkiye ekonomisindeki durgunluk dönemi sanayiciyi yurtdışında yatırıma yöneltiyor. Türkiye’nin önemli sektörü perakende de yüzünü yurtdışına döndü. Markalar bu yıl içeriden çok dışarıda mağaza açacak. Yapılan açıklamalara göre, Birleşmiş Markalar Derneği’ne (BMD) göre üyelerin açacağı mağaza sayısı 500'ü buluyor.
Hürriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk, konuyu bugünkü köşesine taşıyarak, şu ifadelere yer verdi:
"Sektörün en büyüklerini bir araya getiren Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) 147 üyesi var. Bu üyelerin yurtiçindeki mağaza sayısı caddelerle birlikte 70 bin, yurtdışında ise 4 bin. Yurtiçindeki büyümeyi yavaşlatan markaların bu yıl hedefi yurtdışında 500 mağaza daha açmak.
Örneğin sektörün en büyüğü LC Waikiki’nin bu yıl yurtiçi değil yurtdışında büyüyeceği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük tarafından dile getirilmişti. Küçük, bu yıl 50 mağaza açmayı 2023’e kadar mağaza sayısını 1000’e çıkaracağını açıklamıştı. Damat’ın da uzun zamandır globalleşme adımlarını izliyoruz. Bugün 30’a yakın ülkede bulunan Damat’ın hedefi de 2023 için 1200 mağazaya çıkmak.
Koton’un Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Yılmaz global marka olma yolunda önemli adımlar atmaya başladıklarını hep söylüyor. Mavi, İpekyol, Colins gibi markaların da vizyonuyla Türkiye yaklaşık 20 yıl önce konuşmaya başladığı markalaşma yolunda belli bir yol aldığını ispatlama döneminde."
Özgentürk'ün yazısının tamamına şuradan ulaşabilirsiniz. (EKONOMİ SERVİSİ)