'İhtiyaçtan değil, siyasi olarak et ithal ediyoruz'
Bakan Fakıbaba, Türkiye'nin ihtiyacı olduğundan et ithal etmediğini belirterek, "Ülkeler bazen siyasi olarak alışveriş yapmak zorunda kalıyor" dedi.
EKONOMİ - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin et ihtiyacından değilde, siyasi olarak et alımı yaptığını söyledi. Rusya'dan kırmızı et, süt ve deniz ürünleri ithalatına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fakıbaba, "Süt ile ilgili olarak süt fazlalığımız var. İthalat olacak mı şu anda bilmiyorum. Ülkeler bazen siyasi olarak birbirleri ile alışveriş yapmak zorunda kalıyorlar" dedi.
Fakıbaba, ülkelerin siyasi olarak birbiriyle alışveriş yapmak zorunda olduklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Gittiğiniz ülkede diyorlar ki 'Sizden bu kadarlık mal alıyoruz, siz bizden ne alacaksınız?' Bu en fazla et konusunda oluyor. Mecburen bir şeyler almak zorunda kaldığınızda et gündeme geliyor. Süt ve su ürünlerini ilk defa duyuyorum. Genelde ülkelere gittiğimizde mutlaka ihracat ve ithalat şeması ortaya çıkıyor, ülkelerle oturup bir yerde anlaşmak zorunda kalıyorsunuz. Bu pazarlıklar oluyor. Bu bağlamda süt ve su ürünleriyle ilgili bizim bilgimizde böyle bir konu yok ama et ile ilgili konuşulduğunu biliyorum. Genelde halkın sandığı gibi Türkiye'nin et ihtiyacından değil, siyasi amaçlı olarak veya ihracat yaptığınız ülkelerden ithalat da yapmak zorunda olduğunuzdan dolayı bazı kalemlerde ister istemez bazen böyle şeyler gündeme gelebiliyor."
ÖZELLEŞTİRİLECEK ŞEKER FABRİKALARINA TARIM KREDİ DE TALİP OLACAK
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine Fakıbaba, "Yaptığımız şeylerin doğu olduğuna inanıyoruz. Meydanlardayız. Haklı eleştiriler varsa o eleştiri 'haklıdır' der düzeltelim deriz. Elimizde, devletin elinde olan 25 fabrikamız var. Özel sektör ile yarışmak zorundasınız. Rekabetin olması lazım. Ancak bütün şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi gerekir. Daha fazla üretim olacağına, şeker fiyatlarının düşeceğine inanıyorum. Türkiye için faydalı olacak bu özelleştirmeler. Et, süt, şeker, buğday da olsun devlet regülasyon görevini mutlaka yapmalıdır. Her şeyi özel sektöre bırakmamalıdır. Küspe miktarı artacaktır. Özelleştirilen fabrikalara belli kotalar verilecektir. Çalışan işçilerin haklarına hiçbir şey olmayacak. Hangi fabrikaların kar edip etmediğini bilmiyorum. Şartlarımız uyduğunda Tarım Kredi olarak bir kaç fabrikayı biz almayı düşünüyoruz. Şeker fiyatları düşecektir, çiftçimiz daha mutlu olacaktır. Nişasta bazlı şekere ihtiyaç daha da azalacaktır. Çiftçiye zararı değil faydası vardır" ifadelerini kullandı.