IMF, 2018 enflasyon beklentisini yükseltti

IMF, Türkiye'nin 2018 büyüme beklentisini yükseltti, 2019 beklentisini aşağı çekti. 2018 enflasyon beklentisini de yüzde 9.3'ten yüzde 11.4'e çıkardı.

IMF, 2018 enflasyon beklentisini yükseltti

EKONOMİ - Uluslararası Para Fonu (IMF) 2018 yılı İlkbahar Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımlandı.

Büyüme tahminlerine yer verilen raporda IMF, Türkiye'nin 2018 büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,4'e yükseltti. Kurum 2019 büyüme beklentisini ise yüzde 4.3'ten yüzde 4'e düşürdü. Bu yıl için TÜFE beklentisini yüzde 9.3'ten yüzde 11.4'e yükselten kurum 2018 işsizlik beklentisini ise yüzde 10.7'de bıraktı.

Genel değerlendirmenin yapıldığı birinci bölümde bazı gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun tarihsel olarak düşük olduğu, buna karşılık Türkiye ve Arjantin’de enflasyonun yüksek seyrinin dikkat çekici olduğu, bu iki ülkenin para politikasını sıkılaştırması gerektiği vurgulandı.

IMF, 2017’de Asya ve gelişmiş ülkelerin yatırımları kaynaklı olarak dünya ekonomisini büyüdüğü yorumunu yaparken, orta vadede küresel büyümenin yüzde 2018 ve 2019 için yüzde 3.9 tahmin edilirken, orta vadede 3,7’lere doğru çekilmesinin beklendiği belirtildi.

IMF, Türkiye’nin 2018 büyümesi yüzde 4.4, 2019 büyümesi yüzde 4 olarak tahmin edildi.

IMF, mart ayında düzenlenen G-20 toplantısı öncesi yayımladığı ara raporunda, Türkiye için büyüme tahminini 2017 yılı ekim ayında yayımlanan bir önceki 'Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre yükseltmişti. Bir önceki global raporda Türkiye için bu yıl ve gelecek yıl büyüme beklentisi yüzde 3,5 seviyesindeydi.

IMF, tüketici fiyatları tahminini 2018 sonu için yüzde 9,3'ten yüzde 11,4'e çıkarırken, gelecek yıl tahminini yüzde 10,5 olarak açıkladı. Cari açık/GSYH beklentisi bu yıl için yüzde -4,6'dan yüzde -5,4 seviyesine revize edildi, gelecek yıl tahmini yüzde -4,8 olarak belirlendi. IMF işsizlik oranı tahminini bu yıl için yüzde 10,7 olarak bırakırken, gelecek yıl için de aynı seviyede tahminde bulundu.

IMF raporunda, gelişmiş ülkelerin potansiyel büyümelerinden hızlı büyüdüğü, Euro Bölgesi ülkelerinin mevcut finansal destek ortamı sayesinde büyümesini hızlandırdığı belirtildi. Küresel ekonomi için yukarı ve aşağı yönlü risklerin dengeli durumda olduğu belirtilen IMF raporunda, "Mevcut küresel ekonomik iyileşme, yapısal reformlar için bir fırsat penceresi sunuyor. Bir sonraki döngüsel (daralmaya) kadar mali durum ve verimlilik daha üst seviyelere getirilebilir" denildi.

Raporun gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye ile ilgili bölümünde, tarihsel olarak enflasyonun gelişmekte olan ülkeler için düşük seviyede olduğuna işaret edildi. Bunun istisnasının Türkiye ve Arjantin olduğu belirtilen raporda, sıkı para politikasına geçilmesi gerektiği ileri sürüldü.

DÖVİZ KURU RİSKİ ACİL ÖNCELİK

Türkiye’ye ilişkin değerlendirmeye yer verilen raporda, "döviz kuru riskine yüksek derecede maruz kalınması" ve "bilançolardaki para birimi uyumsuzlukları" acil öncelikler olarak nitelendirildi.

Raporda, "Vade primlerinde yaşanabilecek ani yeniden fiyatlama ve sermaye çıkışları ihtimalleri göz önüne alındığında, borç çevirme riskinin, kısa vadeli borçlanmaya aşırı bağımlılığın önüne geçilmesi suretiyle azaltılması önemli" uyarısına yer verildi.

IMF ekonomistlerinin, Türkiye’de enflasyonun Merkez Bankası tarafından belirlenen hedefin üstünde seyrettiğine işaret ettikleri raporda, enflasyon beklentilerinin sabitlenebilmesi için sıkı parasal duruşa ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Türkiye imf büyüme Enflasyon işsizlik Beklenti