İş cinayetleri önlenemiyor: Ağustosta 180 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi yaşamını yitirenlerden 11'inin çocuk olduğunu belirtti.

İş cinayetleri önlenemiyor: Ağustosta 180 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Yüzde 89’unu ulusal ve yerel basından; yüzde 11’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanılarak hazırlanan raporda, Ağustos ayında en az 180 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporda, Ağustos ayında meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen bir çiftçi ölümünün olduğuna da yer verildi. Raporda verilen bilgilere göre; 2018 yılının ilk çeyreğinde en az bin 290 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

"11 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNE KURBAN GİTTİ"
Ağustos ayında yaşamını yitiren 180 işçiden 15’i kadın, 165’inin ise erkek olduğu belirtilirken kadın işçi cinayetlerinin tarım, ticaret, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleştiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca yaşamını yitirenler arasında 11’inin çocuk olduğu kaydedilirken, 14 mülteci işçinin de 180 kişi arasında olduğu yazıldı.

"İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA"
Bu ay Türkiye’nin 56 şehrinde ve yurtdışında iş cinayetinin gerçekleştiği tespit edilen raporda, en çok iş cinayetinin İstanbul, Bursa, Antalya, Antep, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya ve Sakarya’da yaşandığı belirtildi.

"YASAK KARARI İŞÇİ SAĞLIĞINA SALDIRIDIR"
Diğer yandan bu ayki raporda, iş cinayetlerinde ölenlerin yakınlarının 2012 yılından bu yana oluşturduğu ve her ayın ilk Pazar günü Galatasaray Meydanı'nda tuttuğu 75’inci Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı belirtildi. Nöbetin yasaklanmasına tepki gösterilen raporda şu ifadeler kullanıldı: "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ayrı bir kurum değil, işçi sağlığı alanında işçi sınıfı çıkarına atılan her adımın hacimsel olarak toplamı olarak ifade edilebilecek bir ağ örgütlenmesidir.

Bu noktada alınan bu yasak kararı genel olarak işçi sağlığı mücadelesine dönük yapılan bir saldırı olarak görülmelidir. Adalet Arayan İşçi Aileleri, önümüzdeki ayın ilk Pazar günü olan 7 Ekim’de 76’ncı Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray Meydanı’ndaki ısrarlarında devam ederlerse işçi sağlığı mücadelesindeki tüm dostlarının da yanlarında olacağını hatırlatalım.’’ (EKONOMİ SERVİSİ)

isig İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi