'İşsizlik daha da yükselecek, bunlar iyi günler'

4 milyon kişiye yaklaşan işsizlik verilerini değerlendiren ekonomistlere göre, Türkiye 2019'da enflasyondan daha çok işsizliği konuşacak...

'İşsizlik daha da yükselecek, bunlar iyi günler'

ARTI GERÇEK - TÜİK'in açıkladığı Kasım 2018 işgücü istatistiklerini göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 706 bin kişi artarak 3 milyon 981 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2 puanlık artış ile yüzde 12,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı 4 milyona yaklaşırken, açıklanan veri Şubat 2017 tarihinden beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

ARTIŞ SÜRÜYOR: İŞSİZ SAYISI 4 MİLYONA DAYANDI

İşsizlik verilerine değerlendiren ekonomistlere göre, işsizliğin artıyor ve artmaya da devam edecek. Türkiye'nin 2019'da enflasyondan daha çok işsizliği konuşmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Bazı ekonomistlerin görüşleri şöyle:

GEÇEN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 17'Yİ GEÇTİ

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Twitter mesajında, "Kasım 2018 işsizlik oranı yüzde 12,3 oldu. Geniş işsizlik oranı yüzde 17'yi geçti. Sanayideki büyük çöküş ve iç talepteki düşüş bu gidişi gösteriyordu zaten. Oran daha da yükselecek. Öyle görünüyor" diye yazdı.

İŞSİZ SAYISI BİR AYDA 200 BİN KİŞİ ARTTI

Ekonomist Mustafa Sönmez, Twitter mesajında, şu değerlendirmeleri yaptı:

"İşsizlik yüzde 12.3'e, tarım dışı işsizlik yüzde 14'e tırmandı. Resmi işsiz sayısı 3 milyon 981 bine çıktı. İşsizlik oranı son 12 ayda 2 puanlık artış ile yüzde 12,3 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık artış ile yüzde 14,3 oldu. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,3 puanlık artış ile yüzde 23,6 yı buldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 144 bin kişi artarak 3 milyon 907 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik 0,4 puan artarak yüzde 12 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı, tarımda 54 bin, sanayide 40 bin, inşaatta 47 bin, hizmette ise 87 bin kişi azaldı.

Ekimden kasıma işsiz sayısı bir ayda 200 bin artmış, 3 milyon 981 bini bulmuş. Önceki aylarda 50-60 bin artardı.
Aralık, ocakta aynı ivme sürdüyse işsiz sayısı 4.3 milyona, resmi işsizlik yüzde 14'e ulaşmış demektir. Üstelik bunlar, daha iyi zamanlar."

Bir başka ekonomist Ümit Akçay ise, "Kasım ayı işsizlik verisi de geldi: 12.3. Genç işsizliği 4,3 puanlık artış ile yüzde 23,6. Dünden beri açıklanan verilerle ilgili özet: Sanayi üretimi daralıyor, işsizlik artıyor, cari açık kaynağı belirsiz bir kaynak ile kapatılıyor, kriz nedeniyle cari açık düşüyor" değerlendirmesi yaptı.

2019'DA EN BÜYÜK SORUN ENFLASYON DEĞİL İŞSİZLİK OLACAK

Murat Kubilay ise, Twitter üzerinden paylaştığı bilgi notlarında şu ifadelere yer verdi:

"Kasım 2018 TÜİK işsizlik verileri 2019'da en büyük ekonomik sorunumuzun enflasyon değil işsizlik olacağını gösteriyor. İşsizlik oranı şimdiden teğet geçti denilen 2008-9 krizi seviyesine ulaştı. Ancak işsizliğin yarattığı gerçek tahribatı oranlar değil rakamlar gösteriyor.

Görüleceği üzere işsiz sayısı neredeyse 4 milyona ulaşmış. Tabi bu TÜİK'in işsizlik tanımına göre oluşturulmuş sayı. Teknik olarak yalnızca çalışmak isteyip de iş bulamayanlar işsiz sayılıyor. Kimin çalışıp isteyip istemediği anketler sonucu tahmin ediliyor.

İşgücü piyasasındaki en büyük sıkıntıyı gençler çekiyor.Krizin ilk aylarında dahi bu oran yüzde 23,6'a çıktı. Yunanistan'ın 10 yıllık ekonomik buhranı esnasında bir dönem genç işsizlik yüzde 60 gibi akıl almaz bir orana çıkmıştı. Türkiye'de de yüzde 35 genç işsizlik olasılık dışı değil.

15-24 yaş arasında öğrenim görmeyen ve çalışmak isteyip çalışamayan kişilerden hesaplanan genç işsizlik sayısı 1,2 milyon ile rekor kırmış durumda. 2019'da iş gücüne ilk kez dahil olacak yaklaşık 500 bin gencin birçoğu maalesef doğrudan bu gruba katılacak.

Bu veriler ekonomik durgunluğa henüz girdiğimiz Kasım 2018 ayı için. Yerel seçimlerin ardından olağanüstü tedbirler kaldırıldığında işsizliğin yarattığı tahribat daha net anlaşılacak. Ana ihraç pazarımız AB ekonomisinin 2019'da durgunluğa girmesi istihdamı iyice bozacak."

tüik işsizlik ekonomistler mustafa sönmez mahfi eğilmez Ümit Akçay Murat Kubilay