Piyasalar sınır ötesini izliyor: Dolar temkinli
ARTI GERÇEK - ABD Başkanı Donald Trump'ın hafta başında Twitter üzerinen yaptığı farklı açıklamalar, kurda volatilitenin artmasına ve doların yükselmesine neden olmuştu. Dün Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekat başlatmasıyla 5.87'ye kadar yükselen kur bu sabah en düşük 5.8667, en yüksek 5.8793'ü gördü.
Dün 6.37 - 6.44 bandında dalgalanan euro bu sabah 6.45'te, sepet kur 6.17'de seyrediyor.
Operasyona ilişkin haber akışı piyasada oynaklık yaratmaya devam edebilir. Bugün başlayacak ABD - Çin ticaret görüşmeleri ise küresel piyasaların radarında olacak.
Türkiye dün öğleden sonra Suriye'nin kuzeydoğusuna "Barış Pınarı Harekâtı" adıyla askeri harekat başlattı. Ardından gece yarısına doğru Fırat'ın doğusuna kara harekâtı da başladı.
ABD'de Cumhuriyetçi Partililer, Türkiye'nin Suriye'ye karşı askeri harekat başlatmasının ardından Başkan Donald Trump'ın Suriye politikasını kınarken bazı vekiller NATO üyesi Türkiye'ye karşı "çok ağır" yaptırımlar uygulanmasını istiyor.
Trump ise bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürtleri yok edeceği konusunda endişeli olup olmadığını sorusu üzerine, "Bu olursa ekonomisini yok edeceğim" dedi. Trump, ayrıca yaptırımlar konusunda Senatör Lindsey Graham ile aynı fikirde olduğunu, ancak Türkiye'nin insanca davranmaması halinde "yaptırımlardan çok daha sert adımlar" düşündüğünü belirtti.
Kur, eylül ayı başından bu haftaya kadar genel olarak 5.60-5.75 bandında seyretti. Bankacılar bu bandın kırılması için yurtdışı piyasalarda risk iştahında ciddi bir bozulma veya içeride olumsuz bir haber akışı olması gerektiğini belirtiyordu. Artan jeopolitik endişeler yükselişi tetikleyen sebep oldu.
Bankacılar hafta başından bu yana kamu bankalarının dolar satışlarının gözlendiğini ve bu nedenle de dolar/TL'nin 5.85 seviyesini aşmakta zorlandığını belirtti. Ancak operasyonun sonuçları ve başta ABD ile ilişkilere etkilerine yönelik endişelerle dolar/TL 5.87 seviyesinin de üzerini gördü.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P de gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, kredi notu üzerinde hemen bir etkisi olmasa da, Türkiye ordusunun Suriye’ye girmesinin Türkiye’de kur ve ödemeler dengesi için riskler ortaya çıkardığına dikakt çekti.
ABD’Lİ İKİ SENATÖR TÜRKİYE'YE YAPTIRIM PAKEDİ AÇIKLADI
ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşı bir yaptırım paketi üzerinde anlaştı. Pakette, hükümetin üst düzey isimleri üzerine de yaptırımlar öngörülüyor.
Amerika’nın Sesi’nde yayımlanan habere göre; Senatör Graham, Twitter mesajında, "Senatör Chris Van Hollen'la Türkiye'ye karşı Suriye'yi işgallerinden dolayı sert yaptırımlar uygulanması için iki partiden de destek alan bir anlaşmaya varmış olmamızdan memnuniyet duyuyorum. (ABD) Yönetim Türkiye'ye karşı bir adım atmayı reddetse de, (tasarıya) her iki partiden güçlü destek gelmesini bekliyorum" diye yazdı.
Kısım 1: Türkiye Hükümeti'nden şu liderlerin ABD'deki mal varlıkları üzerinde yaptırımlar:
İki senatörün uzlaştığı yaptırım paketinde Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Milli Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Ticaret Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları’nın ABD’deki mal varlıkları üzerinde yaptırım öngörülüyor.
Kısım 2: Türkiye'yle askeri işlemlere uygulanacak yaptırımlar:
Tasarının ikinci kısmında Türk ordusu ile bilerek işlem yapan ya da mali, materyal veya teknolojik destek sağlayan ya da bunların satışını yapan yabancı kişilere yaptırımlar öngörülüyor ve kapsamı şöyle çiziliyor:
-Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan uçak ya da uçak parçaları ve mekanizmalar
-Türk Kara ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan otomotiv ekipmanı ve hizmetler
-Türk ordusu tarafından kullanılan silahlar ve savunma araçları
Kısım 3: Türk enerji sektörüne yaptırımlar
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımı için Türkiye'nin yerel petrol ve doğal gaz üretimini destekleyen ya da devam ettiren malzemeler, hizmetler, teknoloji, enformasyon ya da diğer türden destekler sağlayan yabancı kişiler ve varlıklara yaptırımlar
Kısım 4: ABD askeri yardımının yasaklanması
-Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ABD'den savunma araçları, hizmetleri, teknoloji ve materyallerin satışının yasaklanması
-Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mühimmat satışı ve transferinin yasaklanması
Kısım 5: CAATSA (S-400)
-Türkiye'nin (Rusya'dan) S-400 (hava savunma sistemi) satın almasının CAATSA (Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) kapsamına giren önemli bir işlem olarak tanımlanması
-CAATSA yaptırımlarının 180 gün içinde devreye sokulması
-CAATSA altındaki muafiyet ya da erteleme düzenlemelerinin geçersiz kılınması