Katar bankaları likidite sorunu yaşayabilir

Katar ve diğer Körfez ülkeleri arasında terörizme destek iddiaları nedeniyle gerginleşen ilişkiler, ülkenin bankacılık sektörüne de yansıyor.

Katar bankaları likidite sorunu yaşayabilir

EKONOMİ - Reuters tarafından bildirilen habere göre, terörizme finansal destek verdiği iddiasıyla dört Arap ülkesinin Katar’a yönelik uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, bölgeden ciddi mevduat sağlayan Katar bankaları likidite sorunu yaşayabilir. SICO Bahreyn bankacılık analisti Chiradeep Ghosh, Katar bankalarının Körfez ülkeleri arasındaki gerek bireysel müşteri gerekse de bankalar arası teminat toplamının 60 milyar riyali bulduğunu belirtti. Bu, yaklaşık 16 milyar dolar ediyor.

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri devlet ajansı WAM tarafından geçilen haberde, Merkez Bankası tarafından verilen talimatla Katar ile ilişkisi bulunan 59 kişi ve 12 kuruluşa ait işlemlerin ve varlıkların dondurulduğu kaydedildi.

Ayrıca, aralarında Orta Doğu ve Afrika'nın en büyük bankası olan Katar Ulusal Bankası (QNB) da dahil olmak üzere, 6 Katar bankasına ait hesaplarla ilgili de titiz inceleme başlatılması kararı verildi.

Bölgedeki bir kaynağın Reuters haber ajansına söylediği üzere, Körfez ülkeleri tarafından uygulanan bu abluka, Katar bankalarının Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'den finansman sağlamasını engelleme amacı güdüyor.

SICO Bahreyn'den Ghosh, "Tüm Katar bankaları likidite sağlamakta zorlanacak ve söz konusu dört ülkenin dışından finansman sağlamak için daha çok faiz ödemek zorunda kalacak" dedi.

Diğer Körfez ülkelerinde olduğu gibi, Katar bankaları da petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle artan finansman maliyetleri ve geri ödenmeyen kredilerini idare etmeye çalışıyor.

Pek çok Katar bankası, ülke içindeki dar pazarın etkilerini minimize etmek için operasyonlarını çevre ülkelerde genişletmeye çalışıyor. QNB Holding, kendisi ya da iştirakleriyle başta Türkiye, Mısır, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere birçok ülkede faaliyet göstermeye başlamıştı.

bankacılık sektörü