Kayısı üreticisi istediğini bulamadı

Malatya’da bu sene kayısının bol olması, fiyatlarda uzun süre yaşanan istikrarsızlık kayısının fiyatının düşmesine neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı taban fiyat üreticiyi memnun etmedi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Malatya’da geçen sene 240 TL’ye kadar çıkan kayısı fiyatları yeni sezon başlangıcında 100 TL’ye kadar düştü. Ağustos ayının sonunda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kayısıda taban fiyatla birlikte alım yapacağını açıkladı. Kükürtlemiş kayısıda en yüksek fiyatı 150, kükürtlememiş kayısıda ise 155 TL olarak açıklayan TMO, kayısı alımına da başladı. Kayısı fiyatının düşüklüğünden dert yanan üretici, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı taban fiyattan da memnun olmadı.

'TMO FİYATLARDA GERİ KALMIŞ'

Kayısı üreticisi Mehmet Gültekin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısıda taban fiyat açıklayarak, alım yapmasının fiyatları etkilemediğini ifade etti.

TMO’nun belirli şartlara göre kayısı alımı yaptığını dile getiren Gültekin, “Kayısı satan vatandaş o şartları taşımıyor. Ondan dolayı vatandaşı etkilemedi. Ayrıca, TMO’nun açıkladığı fiyatlar düşük. Gün kurusu kayısıyı büyüklüğüne göre kilosunu 250-270 TL’ye satıyoruz. TMO ise taban fiyat olarak 155 TL açıkladı, arada uçurum var. TMO fiyatlarda bayağı geri kalmış. Sarı kayısı için ise fiyat normal, o düzeyde alınıp satılıyor. Ama TMO’nun alım şartlarına baktığımızda, kendi ürettiğim malda o şartlar yok. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlıyım, 45 dönüm yerim var. TMO’nun şartlarını nedense taşımıyorum. Normalde şartları sağlamam lazım, kolaylık sağlanması lazım ama sağlamıyorlar” diye konuştu.

Gültekin, kayısı fiyatının geçen yıla göre bu yıl oldukça düştüğünü ifade ederek, “Geçen yıla göre ürün fazlalığı olurken, fiyatlarda da bayağı bir düşüş oldu. Geçen yıl kilosunu 200 TL’ye sattığımız kayısıyı bu yıl 130-140 TL’ye satıyoruz. Arada fiyat farkı çok” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-06-saat-14-22-47-eaef1f4b.jpg
Kayısı üreticisi Mehmet Gültekin

'FİYAT ÇOK TATMİN ETMEDİ'

Kayısı alım satımı yapan Ramazan Uğur Akpınar da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı için açıkladığı taban fiyatın üreticiyi ve esnafı tatmin etmediğini söyledi. Akpınar, “Esnaf açıklanan fiyatın üzerinde alıyordu. Bizim beklentilerimizin altında kaldı. ‘TMO mal alacak” diye bir algı oluşturuldu. Alım için bazı kriterler koymuşlar, numunesi, nakliyesi, hamal parası. Esnafın yapacağı işleri TMO yapmaz. Dolayısıyla açıklanan fiyat çok tatmin etmedi” diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-09-06-saat-15-13-59-ab083c33.jpg
Ramazan Uğur Akpınar

Esnafında artık kayısıdan para kazanamadığını ifade eden Akpınar, şunları söyledi:

“Üretici 3-4 yıl ürününü içeride tutacak ki piyasa yükselirse para kazansın. Al-sat da şu an esnafta iş yapamıyor. Bu sene işlerin tadı yoktur. Fiyatların yüksek olması hem bizim hem de köylü için iyi olurdu.”

'BU FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ'

Kayısı üreticisi Sedat Çalışkan da “Kayısı bu sene ucuz, para etmedi. Bundan sonrada güzel olan kayısılar para etmeye başladı. İnşallah bundan sonra para eder. Şu an ucuz, 100-130 TL arasında gidiyor” ifadelerini kullandı.

TMO’nun açıkladığı fiyatın üreticiyi memnun etmediğini dile getiren Çalışkan, “Bu fiyatlarla memnun değiliz. Beklentimiz kayısının 150, 160, 170 TL’den satılması ama şu an 100-120 TL arası satılıyor” dedi.

Öne Çıkanlar